Očkování dítěte nemusí být bez rizika. Na to v Děčíně upozornila akce Svíčka za včeličku

8. duben 2015

Povinné očkování dětí je stálé téma českého zdravotnictví. Na skutečnost, že očkování dítěte nemusí být bez rizika, se snažily upozornit všechny rodiče matky, které v Děčíně uspořádaly akci Svíčka za včeličku. Desítky rodičů v Děčíně totiž zapálily svíčku jako vzpomínku na děti, které podle jejich názoru zemřely na následky očkování nebo po něm mají trvalé následky.

Zapálit ji přišli hlavně rodiny, které z postižení svých dětí viní právě očkování. Jiný důvod toho, že se stav jejich dítěte zhoršil ze dne na den totiž ani po dlouhých letech neobjevili.

Vedlejší účinky lékaři připouští. Většina z nich se ale stále shoduje na tom, že proočkování dětí je velmi důležité. Českého systému se zastává i Jiří Beran, ředitel Centra očkování a cestovní medicíny při Poliklinice II. v Hradci Králové. Najdou se ale i lékaři jako například Ludmila Eleková, která se problémem dlouho zabývá a která se pochybnostmi netají.

Aktivní rodiče, kteří se dnes sešli nejen na pietě v Děčíně, ale i v dalších městech, by své dítě očkovat většinou nechali. Akci přišli podpořit hlavně kvůli větší informovanosti o individuálním přístupu a změnám v očkovacím schématu, které jsou dnes možné. Rodiče si ale stále musí většinu těchto výjimek vyhledat sami.

autor: Iva Zítková
Spustit audio