Od 1. července čekají na řidiče v Děčíně změny v parkování

17. červen 2016

Na změny v parkování se od 1. července musí připravit řidiči v Děčíně. Některé je potěší ‒ například ta, že v sobotu budou moci ve městě zastavit bez toho, že by vytahovali peněženku. Musí si ale dát i pozor. Na seznam míst, kde se za parkování platí, přibydou další ulice. Poplatek za první půlhodinu stání ale bude levnější.

Řidiče snížení sazby za první půlhodinu parkování jistě potěší. Spokojeni budou zřejmě i ti, kteří často využívají SMS platbu za parkování. I tady by totiž měly nastat ke konci roku změny.

„Po dobu šesti let mohli řidiči používat v podstatě jenom jednorázovou platbu na jednu hodinu. Chceme ten systém upravit a mírně zvýhodnit dlouhodobé stání, což by bylo výhodné pro turisty,“ popisuje změny mluvčí děčínské městské policie Tomáš Pavlík.

Jako dobrou zprávu vnímají řidiči v Děčíně i to, že placené stání o všedních dnech bude nově začínat až v 8:00 a trvat do 18:0. Dosud lidé za parkování platili od 6:00 do 20:00. Magistrát navíc zruší povinnost platit za parkování v sobotu. Naopak přibyde míst, kde se od prvního července platit za parkování začne.

„Nově se do nařízení zařadí ulice Hudečkova, Boženy Němcové, Anenská, Březinova, a také zbývající část Husova náměstí. Systém dopravy a parkování je tam velmi nepřehledný, motoristé si stěžovali, že nemají kde zaparkovat,“ vysvětluje Pavlík a dodává: „Na tuto novou povinnost budeme ještě několik týdnů řidiče upozorňovat.“

Město má v současné době 28 parkovacích automatů, jejich počet stoupne o 4 kusy. „Řidiči průměrně v hotovosti zaplatí zhruba 5,5 milionů ročně, prostřednictvím parkovacích karet okolo 1,5 milionu a zhruba 500 tisíc korun činí tržby z mobilních plateb,“ dodává Pavlík.

autor: dap
Spustit audio