Od ledna měly přestat jezdit autobusy do děčínského Sněžníku. Místním nakonec pomůže město Jílové

22. prosinec 2014

Obyvatele děčínského Sněžníku čekají od ledna dopravní změny. Ústecký kraj se rozhodl, že sedmdesát lidí je málo na to, aby k nim vysílal autobusy. Fakticky by tak byli děti odříznuté od škol v Děčíně a senioři od možnosti dojíždět k lékaři. Město Jílové se proto rozhodlo, že k nim bude na vlastní náklady vysílat autobusy od ledna samo.

Nákup v patnáct kilometrů vzdáleném Děčíně jim zabere osm hodin. Na to si obyvatelé Sněžníku, kteří nemají auto, už zvykli. Od ledna ale měli o autobusy, a tím i o možnost dostat se třeba k lékaři, přijít úplně. Krajský úřad totiž nechce dál dotovat spoj, který využívá jen hrstka ze sedmdesáti obyvatel.

„Podle údajů z odbavovacího zařízení tuto trasu využívá v pracovní dny zhruba 0,5 až jeden cestují. Některé dny tady jede autobus zbytečně. Z důvodů účelného vynakládání veřejných prostředků si nemůžeme takovou obsluhu dovolit,“ vysvětlila tisková mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová, proč už krajské autobusy na Sněžníku cestující nepotkají.

Kraj o svém záměru informoval Jílové u Děčína, pod které Sněžník spadá, rok dopředu. Nezávislý starosta Miroslav Kalvas proto začal hledat způsoby, jak nenechat sedmdesát obyvatel Sněžníku bez možnosti dostat se autobusem do města.

„Byť to nesplňuje prvky hromadné přepravy, rozhodli jsme se to řešit vlastními prostředky. Náklady na zajištění této dopravy budou zhruba 360 000 korun ročně. Díky novému trasování budou mít cestující ze Sněžníku možnost dále cestovat buďto na Děčín nebo na Ústí,“ vysvětluje Kalvas.

Do Jílového se sice dostanou cestující zadarmo, řadě z nich se ale třeba cesta do nejbližší nemocnice v Děčíně prodraží na dvojnásobek. Budou totiž muset využít od nového roku služeb jak krajského, tak i děčínského dopravce.

autor: Iva Zítková
Spustit audio