Odpůrci hlubinného úložiště radioaktivního odpadu pořádají na Lounsku veřejnou konferenci

Na rizika stavby hlubinného úložiště jaderného odpadu na Lounsku dnes chtějí upozornit jeho odpůrci. Spolky SOS Lubenec a Za záchranu kostela Sv. Jiljí proto pořádají v Lubenci veřejnou konferenci. Na programu je více než třináct přednášek, promítání dokumentů a diskuze s odborníky ze Správy úložišť radioaktivního odpadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolky SOS Lubenec a Za záchranu kostela Sv. Jiljí jsou nejen proti stavbě úložiště v lokalitě Čertovka, ale i proti geologickým průzkumům

Spolky SOS Lubenec a Za záchranu kostela Sv. Jiljí jsou nejen proti stavbě úložiště v lokalitě Čertovka, ale i proti geologickým průzkumům | Foto: Lucie Valášková

Na konferenci, která se v Lubenci koná od rána až do 7 hodin večer, přišlo okolo 90 lidí.

Organizátoři ze spolku SOS Lubenec a spolku Za záchranu kostela sv. Jiljí jsou nejen proti stavbě úložiště v lokalitě Čertovka, ale i proti geologickým průzkumům, které odstartují na jaře roku 2016.

Richard Kanta ze spolku SOS Lubenec se obává, že po průzkumech už nebude šance proti úložišti odpadu bojovat.

„Jsme proti průzkumům hlavně proto, že je to jediná a poslední možnost ještě něco ovlivnit. Pak se to nás už netýká, jde to mimo nás. Občanská sdružení a starostové se k tomu můžou už jen vyjadřovat a nemůžou nic ovlivnit,“ popisuje.

V Lubenci se vedle iniciátorů konference představí ekologové, botanici a další přírodovědci, kteří jsou proti stavbě hlubinného úložiště na Čertovce u Blatna.

Konference proti úložišti radioaktivního odpadu v Lubenci | Foto: Lucie Valášková

Vystoupí ale i ředitel Správy úložišť radioaktivního odpadu Jiří Slovák nebo starosta obce Blatno Václav Beneš z KSČM, který proti stavbě úložiště nemá větší výhrady.

Správa úložišť radioaktivního odpadu začne na jaře příštího roku s výzkumem všech sedmi lokalit možných pro stavbu hlubinného úložiště v Česku.

Zvažované lokality pro výstavbu hlubinného úložiště radioaktivního odpadu | Foto: Český rozhlas

Anna Maňourová, Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme