Opozice obvinila náměstka ústecké primátorky ze zásahu do odměn ředitelů příspěvkových organizací

17. leden 2017

Za bezprecedentní označilo opoziční hnutí Vaše Ústí zásah náměstka primátorky Ústí nad Labem Jiřího Madara z Ústeckého fóra občanů do odměn pro ředitele příspěvkových organizací na konci roku 2016. Náměstek ale odmítá, že by peníze snižoval nebo zvyšoval podle osobních sympatií.

Městská rada už před lety schválila pravidla, podle kterých budou odměny udělovány. Tabulku s předpokládanou výší odměn předkládá na stůl náměstka příslušný odbor. Definitivně by pak odměny měla schvalovat právě městská rada. Pravidla byla schválena ještě před tím, než mělo město radu funkční, takže je schválila i nezařazená primátorka Věra Nechybová.

V návrhu výše odměn jsou v 7 případech z 28 ručně dopsané úpravy s podpisem náměstka Madara. Proti tomu má ale výhrady hnutí Vaše Ústí. Argumentuje tím, že pokud si ten který ředitel vedl hůře nebo lépe, zohledňuje to už procentuální hodnocení daných kritérií. Mají proto podezření, že náměstek změny udělal z osobních pohnutek.

Magistrátní mluvčí Romana Macová uvedla, že nešlo o svévolné jednání náměstka, o všem podle ní rozhodovalo vedení města. Připomněla také, že v roce 2013 byla jedna odměna snížena a v 1. pololetí vloni se vyskytl naopak případ zvýšení odměn oproti návrhu odboru.

Vysvětlení vedení města vyvolalo další otázky

Vedení města konkrétní zásahy do výše odměn zdůvodnilo, tyto argumenty ale většinou vzbuzovaly jen další otázky. Hnutí Vaše Ústí například kritizovalo zvýšení odměny řediteli Činoherního studia Jiřímu Trnkovi, protože nedodržel rozpočet a město mu na podzim přidalo peníze.

Podle mluvčí magistrátu bylo navýšení peněz domluveno předem a zvýšení odměn bylo za dodržení podmínek města při realizaci nových premiér a za rozvoj divadla. Jiří Trnka redaktorce Českého rozhlasu řekl, že o situaci ví, ale divadlo podle něj prý stejně skončí ve ztrátě, takže žádnou odměnu nedostane.

Další příklad uvedla zastupitelka VÚ a starostka Neštěmic Yveta Tomková: „Nelíbil se mi například zásah do výše odměny ředitelky Pečovatelské služby, protože podle hodnocení v procentech, která navrhoval odbor, měla téměř nejlepší hodnocení ze všech ředitelů a přesto jí byla odměna snížena.“

Ředitelka Pečovatelské služby Ditta Hromádková situaci komentovat nechtěla s tím, že ji to ani nezajímá ‒ bere to tak, že výši odměn stanovují její nadřízení a ona si odměnu smí vyplatit pouze tehdy, má-li na ni v rozpočtu peníze.

Náměstek Jiří Madar, kromě zaslaného prohlášení, kde byly zdůvodněny některé případy změn navrhovaných odměn, nechce o věci mluvit. Takhle zareagoval, když po něm redaktorka Českého rozhlasu chtěla některé záležitosti doplnit: „Nebudu odpovídat, mám všechno odpovězeno. Co vám budu říkat, máte to písemně.

V zaslaném prohlášení ale například nebylo konkrétně uvedeno, proč byla odměna snížena řediteli Městských služeb Miroslavu Harciníkovi. Ten také nechtěl uvedené důvody ke snížení jeho odměny komentovat, dověděl se je prý od novinářů.

autor: hau
Spustit audio