Oprava Tyršova mostu v Litoměřicích komplikuje dopravu ve městě i okolí. Policisté řeší víc nehod

2. červenec 2015

Kolony aut komplikují dopravu v Litoměřicích i okolních městech. Kvůli opravě a uzavírce litoměřického Tyršova mostu je objízdná trasa přes most Generála Chábery přetížená. A to nejen ve směru do města, ale i ven - směrem do Lovosic, Ústí nad Labem nebo Prahy. Řidiči si hledají co nejkratší cesty a tisíce z nich proto jezdí přes sousední Mlékojedy. Tamním obyvatelům nezbývá, než být opatrní.

„Vůbec se tu nedá přejít. V životě jsem nepoužila přechod, ale teď jsem ráda, že tu je. Musím na něj, protože auta tady jezdí jedno za druhým,“ říká Marie Hájková před svým domem, který je hned u silnice vedoucí obcí Mlékojedy.

Právě odbočka z Mlékojed na most Generála Chábery teď podle vedoucího litoměřické dopravní policie Jaromíra Galiy patří k nejrizikovějším místům. Řidiči tam nejčastěji bourají kvůli nedodržení bezpečnostní vzdálenosti.

Problémem je i porušování zákazu vjezdu vozidel těžších než deset tun. Řidiči kamionů si přes Mlékojedy zkracují objížďku. Jaromír Galia říká, jedna policejní hlídka proto každý den dohlíží na dopravní situaci v obci a dalších nejvytíženějších místech.

Problémy mají s přecházením přes silnici i ve Vaňově

Marie Hájková z Mlékojed je ráda, že nakonec přechod v obci je a lidé po něm můžou bezpečně přejít. To ale neplatí ve Vaňově, jak říká Eva Bergerová, která bydlí u hlavní silnice.

„Je to hrozný, čím dál, tím horší a jenom čekám, kdy se tady na tom přechodu něco stane… A když se dá přejít, že vás někdo pustí, tak ten, co jede za ním, ho objede a přejede vás.“

Do konce školního roku tady hlídkovali policisté a strážníci. Podle vedoucího ústecké policie Vladimíra Danyluka by se tady měli objevit policisté i strážníci i během prázdnin a zklidnit tak dopravu.

„Budeme tam, i proto, aby řidiči viděli, že policie tam je a že se mají, víc než je běžné, věnovat situaci, která tam je.

Tyršův most má být podle plánů silničářů znovu otevřený v prosinci letošního roku.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio