Opravy žateckého náměstí Poperinge finišují

24. červenec 2017

Oprava náměstí Poperinge v Žatci bude hotová nejpozději do konce příštího týdne. Práce měly být původně dokončené v červenci. Frekventované místo na sídlišti Jih bylo po 30 letech zchátralé. Obnova vyjde radnici na 6,5 milionu korun.

Poperinge není jen místo, kde se vypěstuje většina chmele v Belgii. Je to i náměstí v Žatci, které před třiceti lety dostalo název právě podle partnerského severského města. Za ta léta značně zchátralo a jeho obyvatelé tak velmi vítají to, že už za pár dní bude rozbitý asfalt s plevelem minulostí.

Podle vedoucí odboru rozvoje majetku města Kateřiny Mazánkové je cílem místo zpříjemnit.

„Přistoupili jsme ke kompletní rekonstrukci. Opravují se povrchy, budeme dělat i plochy mezi centrálním prostorem a silnicí. Chceme to tu oživit novou zelení a novými travnatými plochami, budou tu i nové odpadkové koše, lavičky a osvětlení, aby tu byl prostor pro setkávání,“ popisuje Mazánková.

Uprostřed náměstí bude stát monument. Jeho podoba má být ale podle slov Kateřiny Mazánkové překvapením.

Opravy by potřebovaly i některé domy na náměstí. Ty ale Žatec nevlastní. „Přesto se snažíme s majiteli domů vyjednávat a případně pomoci, aby se to místo stalo atraktivní,“ dodává Mazánková.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio