Orangutani v ústecké zoo stále čekají na upravu výběhu. Kvůli dohadům se vše protahuje

18. duben 2017

Nově upravený výběh měli mít orangutani v zoo Ústí nad Labem do konce ledna. Ještě dnes ale není hotový. Zoo vypověděla smlouvu firmě Bamboodesign, údajně kvůli špatně odvedené práci. Firma to popírá a trvá na zaplacení – jinak se obrátí na soud. Dozorčí rada tvrdí, v zahradě selhaly kontrolní mechanismy.

Podle člena dozorčí rady Bořka Voráče do prací neoprávněně zasahovala vedoucí zooložka Petra Padalíková.

„Výsledkem toho je výběh orangutanů, kde práce na něm v podstatě dirigovala vedoucí chovu, aniž by rozuměla stavařině. Proto je tu problém, který tu je, že se nakonec musela vypovědět smlouva s dodavatelem…“ kritizuje Voráč.

Petra Padalíková se brání. Vysvětlila, co má s úpravami výběhu společného: „Nemám mandát k řešení stavebních věcí, ani výběrová řízení na stavební činnost nejsou v mé kompetenci. Byla jsem ředitelem pověřena, abych na to dohlížela z hlediska koncového uživatele. To znamená, že jsem řešila, aby tam bylo možné nějakým způsobem uklízet, nebo aby to bylo bezpečné pro zvířata. My jsme se samozřejmě chodili dívat na stavbu a dělníci nám postupně upřesňovali detaily. Stavba ale spadala pod dikci technického oddělení.“

Slova Petry Padalíkové potvrdil bývalý ředitel Lubomír Moudrý. Stejně jako dozorčí rada, ani on nebyl spokojený s kvalitou prací firmy Bamboodesign.

„Zjistili jsme, že podlaha není v řádném spádu, který jsme chtěli. Zjistili jsme, že drátěná síť, která to má celé držet, je zřejmě poddimenzovaná a nebyla ošetřená proti nerezu, na což jsme upozornili. A během února bylo tohle všechno k řešení,“ konstatuje Moudrý.

Úpravy výběhu orangutanů měly být hotové v lednu. Dodnes jsou zvířata ve vnitřních prostorech

Zoo nakonec od smlouvy odstoupila. Spolumajitel firmy Bamboodesign Tomáš Ouhel odmítá, že by jeho dělníci udělali něco špatně.

„Ty práce jsou prováděné úplně stejně, jako by to dělala jiná firma, která dělá umělé skály z betonu. My jsme se zhádali o některé věci, jestli bylo nutné antikorozně ošetřit některé věci, a pan technik pak křičel před dozorčí radou, že to celé spadne a vytáhl nějakou normu na mostní konstrukce…“ popisuje Tomáš Ouhel.

„Poslali, že odstupují od smlouvy, a dva dny na to vlítli na stavu a začali vylévat vnitřek betonem, což bylo naprosto proti našemu doporučení, a zasáhli do toho díla. Přitom ve smlouvě je jasně napsáno, že se to dílo má předat a pak se teprve řeší nějaký dílčí daňový doklad a fakturace,“ pokračuje Ouhel.

Tyto zásahy mohou podle něj vést až ke zbourání. Argumentuje zatím neověřeným statickým posudkem. Pokud do konce měsíce nedostane firma zaplaceno, obrátí se na soud. Roman Končel, který dočasně zoo vede, odmítl úpravy výběhu orangutanů komentovat.

autor: hau
Spustit audio