Parkoviště na Severní Terase je černou stavbou. Kvůli chybám úředníků magistrátu

16. červen 2017

Úředníci magistrátu města Ústí nad Labem udělali chyby, a proto je parkoviště na Severní Terase postavené načerno. Krajský úřad totiž zrušil stavební povolení. Parkoviště se skoro stovkou míst slouží řidičům od loňského srpna a obvodní radnice za něj dala dva miliony korun. Kde se stala chyba a co bude dál?

Radnice parkoviště v ulici Stavbařů zavřít nehodlá, i když jde o černou stavbu. Podle starostky Severní Terasy Renaty Zrníkové z hnutí Vaše Ústí by lidé neměli pykat za chyby úředníků.

Stavební úřad by teď měl zahájit řízení o odstranění stavby, to se ale s největší pravděpodobností pozastaví, protože obvodní radnice ji bude chtít zlegalizovat a celé povolovací kolečko tedy začne znovu.

Parkoviště ještě není zkolaudované, do konce května mělo předčasné povolení k užívání kvůli měření hluku.

„Jedno z rozhodnutí, které bylo nezbytné, bylo rozhodnutí z krajské hygienické stanice o hlučnosti, která musela být provedena jak na jaře, v létě, kdy je na stromech listí, tak na podzim i v zimě. To všechno jsme splnili, takže my kolaudaci budeme muset dotáhnout až po celé té anabázy, která nás teď čeká kvůli tomu, že magistrát udělal špatné rozhodnutí,“ vysvětlila Zrníková.

Místo hřiště parkoviště. Je to v pořádku?

Stavbu parkoviště napadl spolek „Stop tunelům“ a krajský úřad mu dal za pravdu. Na začátku ani později nepozval stavební úřad spolek k řízení – přitom spolek už dřív nahlásil, že chce být účastníkem řízení vždy, když by se mohl záměr dotknout ochrany přírody. Podle člena spolku a nezařazeného zastupitele Davida Daduče to nebyl jediný případ.

Stavební úřad měl podle rozhodnutí krajského úřadu před vydáním povolení nejdříve vydat územní rozhodnutí. Parkoviště totiž stojí na bývalém hřišti a zčásti na sousedních pozemcích.

Kvůli chybě stavebního úřadu je parkoviště v ulici Stavbařů na Severní Terase černou stavbou

„Nelze jen tak, bez územního rozhodnutí, hřiště změnit na parkoviště. Jedna z otázek, kterou bych tu měl, je, jestli parkoviště je v souladu s územním plánem. Je to přinejmenším sporné, protože na té ploše je přípustné umisťovat nezbytnou dopravní infrastrukturu a celý ten výklad se bude točit kolem toho, co to vlastně znamená,“ vysvětlil David Daduč.

Pro něj je to např. cesta k parku, aby tam mohli přijet údržbáři, ale už ne parkoviště. Někdo ale může mít jiný názor. Nevědí to ani úředníci, protože v územním plánu žádná definice není.

Nezávislá primátorka za UFO Věra Nechybová už dřív řekla, že se liší i právní názory a jednoznačný není ani stanovisko ministerstva vnitra – proto například obvod Severní Terasa stále ještě nemá povolení k rozšíření jiného parkoviště na Doběticích.

Magistrát se zatím k celé záležitosti nevyjádřil. Podle mluvčí Romany Macové úřad ještě nedostal pravomocné rozhodnutí krajského úřadu a nemá ani celý spis, proto zatím nechce komentovat, proč stavební úřad postupoval špatně.

Redaktorka Českého rozhlasu Sever Gabriela Hauptvogelová zjistila, že rozhodnutí je od úterka pravomocné a nedá se proti němu odvolat. Spis by měl magistrát dostat příští týden.

autor: hau
Spustit audio