Pila ve Štětí – spása nebo prokletí?

8. březen 2012

Ve Štětí na Litoměřicku vznikne v příštím roce pila. Měla by přinést až dvě stě nových pracovních míst, oživení ekonomiky lidé se ale obávají zhoršení životního prostředí. S provozem pily souvisí i zvýšená dopravní zátěž, hluk a prach.

Ve Štětí je přitom sedmnáctiprocentní nezaměstnanost. Štětští zastupitelé dali její výstavbě zelenou už loni, záměr je teď ve stadiu přípravy územního řízení.

Do výstavby pily v průmyslové zóně chce rakouský investor dát neuvěřitelných sedmdesát miliónů euro, tvrdí starosta Tomáš Ryšánek. „Přínos pily – velká investice regionu, volná pracovní místa – sto osmdesát až dvě stě a peníze do regionu. Negativa – částečně zvýšená dopravní zátěž tím, že by tam kamiony vozily dřevo.“

Opoziční zastupitel Michal Kurfirst, který je i v komisi řivotního prostředí, o přínosu ví, o zmíněném počtu pracovních míst však pochybuje: „To si myslím, že je nereálná utopie, podle toho co znám o tom záměru. Ale naprosto nikdo nepracuje s tím, jaké to přinese ekologické zátěže pro Štětí.


Úzkým místem záměru je stav komunikací ve městě a okolí, především štětského mostu přes Labe. Provoz totiž zhoustne nejméně o osmdesát nákladních aut se dřevem denně. „Budeme koukat na to, aby ten nárůst dopravy byl co nejmenší a budeme se i nadále snažit řešit tu dopravní situaci v regionu... Není cílem omezovat investory, ale řešit tu dopravu v regionu... Dotlačit majitele komunikací a ministerstvo k tomu, aby situaci řešili komplexně...“ proklamuje starosta.

Na dopravním řešení by se podle něj podílel jak kraj, svůj díl odpovědnosti by měl převzít také investor i papírny Mondi. Michal Kurfirst s tím souhlasí, zároveň ale dodává: „Velkou komplikací je že by někdo musel mít odvahu ty jednání vést. Činovníci městského úřadu tu odvahu nemají a krajští úředníci mají dlouhodobě velmi nadstandardní vztahy s provozovateli průmyslových podniků ve Štětí. Jsem přesvědčen že kdyby se tak starali o obyvatele Štětí a o ovzduší a o hluk, tak jako se starají o blaho provozovatelů těchto podniků, tak by ta situace ve Štětí byla jiná.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio