Pískovnu nechceme – řekli obyvatelé Kyškovic a Vědomic na Roudnicku

9. říjen 2016

Ne pískovně – na tom se shodli obyvatelé Kyškovic a Vědomic na Roudnicku. V místních referendech odmítli těžby štěrkopísku v místě, kde v současnosti roste les. Lemuje pás rodinných domů.

Referendum je díky vysokému počtu hlasujících ze zákona platné i závazné. „Totéž platí i pro Kyškovice,“ říká jejich starostka Ivana Racková z hnutí Za rozvoj obcí. Ve Vědomicích hlasovalo přes 71 procent oprávněných voličů a v Kyškovicích ještě o pět procent lidí více. Podle Ivany Rackové nepodpořil těžbu žádný hlas.

Proti těžbě štěrkopísku hned v sousedství domů bylo vedení obou obcí. Chtělo ale znát názor svých obyvatel. Teď chce výsledek referenda šířit mezi všechny důležité státní instituce. Chce tak zabránit otevření ložiska, i přesto, že švýcarská firma už získala letos na jaře souhlas s těžbou od Ministerstva životního prostředí.

Na Litoměřicku se písky běžně těžily v minulosti a těžaři stále mají o území poblíž Labe velký zájem. Je tu celá řada dalších nalezišť. Obce se těžbě brání. Obávají se zhoršené kvality bydlení, tedy prachu z těžby a z provozu nákladních aut, hluku i ztráty velmi kvalitní orné půdy.

Domky ve Vědomicích by měly těžbu písku rovnou ha humny
Spustit audio