Plážová knihovna na koupališti v Lounech je čím dál oblíbenější

10. srpen 2016

Plážová knihovna na Městském koupališti v Lounech funguje i letos. Je to už pátý rok, kdy si lidé při hezkém počasí mohou za symbolický poplatek koupit nebo zdarma půjčit vyčleněné knihy z městské knihovny. Zdarma jsou k dispozici také starší čísla časopisů a denní tisk.

„Přijde mi to skvělý. Sama čtu velmi ráda. A knížky v angličtině? No, to velmi oceňuju,“ pochvaluje si dívka, která si do Plážové knihovny jako jedna z mnoha přišla knížku vybrat.

Podle knihovnice Marcely Langrové je o takzvanou „plážovku“ velký zájem.

„Jsme tu už pátým rokem, takže lidé vědí, co tu mohou očekávat. A je to takové moje dítě, sama jsem to vymyslela, takže mě to nesmírně baví.“

Jak sama přiznává, na Plážovou knihovnu stále myslí a knihy pro ni celoročně odkládá.

Plážová knihovna na koupališti v Lounech

„Začínali jsme oddechovou literaturou, ale teď tu máme i klasiky v originále nebo encyklopedie, i o to je zájem,“ svěřuje se Langrová.

Například loni přišlo podle jejích statistik do Plážové knihovny 1 178 návštěvníků, kterým prodala knížky za 5 630 korun.

„Podotýkám, že jedna kniha stojí 10 až 20 korun! Časopisů jsme rozpůjčovali 1 322 a denní tisk si vzalo 695 lidí. Mám z toho opravdu radost a myslím si, že to má smysl,“ dodává knihovnice.

Plážová knihovna funguje na koupališti po celou sezónu, ale jen při hezkém počasí.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio