Po deseti letech se Zubrnice na Ústecku dočkají kanalizace

8. březen 2015

Práce mají být hotové do konce roku a přijdou na zhruba 25 milionů korun. Obec s malým rozpočtem by tak zásadní investici nezvládla bez dotace.

Milovníci historie se navíc nemusí obávat, že by stavba kanalizace narušila památkově chráněné stavby. Zubrnice na Ústecku jsou totiž příkladem lidové architektury. Stavba kanalizace by se ale například tamního skanzenu dotknout neměla.

„Tím jak je obce členitá a kanalizace je dělaná gravitačním způsobem, tak se podařilo například historická náměstíčka obejít, takže žádným způsobem nenarušíme ráz Zubrnic v žádném případě,“ ubezpečuje starosta Zubrnic Tomáš Pernekr z ODS.

O stavbu kanalizace se obec snaží zhruba deset let. Ovšem pouze u kanalizace nezůstane: „Nejenom kanalizaci ale také čistírnu odpadních vod, máme v plánu stavět. Mimochodem, když už budeme mít rozkopanou obec, tak uděláme i nové veřejné osvětlení nebo rozhlas,“ doplňuje starosta.

Práce mají být hotové do konce roku. I přes nevětší akci za poslední roky se nemají obyvatelé, ani turisté potýkat s problémy.

Výstavba je dohodnutá tak, aby omezila život v obci co nejméně a aby neomezila provoz museální železnice nebo muzea lidové architektury.

Práce vyjdou na zhruba 25 milionů korun, což je zhruba 10 ročních rozpočtů Zubrnic. Jak malá obec se zhruba 250 obyvateli využili Zubrnice dotaci od Ministerstva životního prostředí. Víc než dvě miliardy by měly pomoci i dalším obcím.

„V novém programu je na podporu výstavby a dostavby čistíren odpadních vod je připraveno 360 milionů eur. Vypsání první výzvy se počítá na třetí čtvrtletí 2015 s alokací 2,3 miliardy korun,“ říká Petra Roubíčková z ministerstva životního prostředí.

Peníze navíc obce nedostanou až po postavení například kanalizací, ale ještě předtím. Operační program na pomoc s odkanalizováním malých obcí musí ještě schválit Evropská komise.

autor: bach
Spustit audio