Po nenávistných komentářích k fotografii prvňáčků dostane teplická ZŠ od dárců statisíce korun

8. prosinec 2017

Statisíce korun dostane základní škola Plynárenská v Teplicích ze dvou sbírek. Přispěli do nich lidé, kteří chtějí školu podpořit proti nenávistným komentářům u zveřejněné fotografie prvňáků.

Jedním z iniciátorů první sbírky, ve které se vybralo na 590 000 korun, je internetový podnikatel a novinář Patrick Zandl. Ten navíc děti pozval, aby se podívaly do datového centra a dozvěděly se něco o tom, jak bezpečně zacházet s internetem a sociálními sítěmi. Mezi dárci je také firma, která se rozhodla škole darovat výpočetní techniku.

Sdružení Romea slíbilo, že z letošního výtěžku kampaně Romského stipendijního fondu dá polovinu právě prosetické škole – do této sbírky mohou lidé přispívat až do konce roku. Kdyby se sbírka uzavírala dnes, dostala by škola zhruba 205 000 korun.

Na co škola peníze využije, to zatím není jasné – ředitelka Marcela Prokůpková o tom chce jednat jednat s učiteli. Také žáci můžou dávat svoje návrhy. Definitivně pak samozřejmě rozhodne školská rada. Už dříve ředitelka řekla, že by se peníze daly využít třeba na nákup vybavení, které si z rozpočtu škola nemůže dovolit.

Celá kauza vznikla poté, co Teplický deník v rámci seriálu, ve kterém zveřejňoval tabla prvňáků i se jmény, zveřejnil fotografii teplických prvňáčků. Tato fotografie vyšla 1. listopadu a vyvolala velmi negativní reakce, protože ve třídě jsou i romské, vietnamské a arabské děti. Deník poté, po dohodě se školou, fotografii se jmény dětí z webu tohoto projektu stáhl.

Policie stále prověřuje, jestli se komentátoři dopustili trestného činu nebo ne. Zatím podle mluvčího Daniela Vítka vyšetřovatelé nikoho neobvinili. Nejde to totiž tak rychle – na Facebooku totiž nemusejí lidé vystupovat pod vlastními jmény a navíc mohou být odkudkoli. Policisté proto musejí dohledat konkrétního člověka a zjistit jeho motivy.

autor: hau
Spustit audio