Počet narkomanů, kteří poprvé kontaktovali K centrum v Mostě, loni vzrostl o 100 %

20. únor 2017

K Centrum v Mostě evidovalo v loňském roce prudký nárůst počtu narkomanů, kteří poprvé využili jeho služeb. Zatímco v roce 2015 jich bylo zhruba šest desítek, loni už dvojnásobek. Drtivá většina narkomanů na Mostecku a Lounsku je závislá na pervitinu, který vytlačil heroin i další drogy.

„Policie v loňském roce zadržela 4 osoby, které měly na Mostecku vyrábět psychotropní látku pervitin. Pro látku nutnou k výrobě jezdily do Polska a poté drogu vyráběly v bývalém objektu utečeneckého tábora v Červeném Újezdě,“ vzpomíná na jeden z posledních případů odhalení varny drog mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Loni, stejně jako v roce 2015, policie na Mostecku odhalila pět výroben drog a několik pěstíren konopí. „V loňském roce policisté odhalili pět varen, kde se vyráběl převážně pervitin, v roce 2015 to byl stejný počet. Pěstíren jsme v roce 2015 odhalili tři a loni jednu.“

Zatímco policisté větší počet výroben drog a pěstíren konopí loni neodhalili, terénní pracovníci K Centra, kteří se věnují problematice drog nejen na Mostecku, Lounsku a Teplicku, evidovali v roce 2016 asi 10% nárůst jak klientů, tak například počtu vyměněných jehel a stříkaček.

„Terénní program stříkaček vyměnil 151 tisíc v regionu okresu Louny, Most a částečně v okresu Teplice. K centrum Most vyměnilo 60 tisíc stříkaček pro mosteckou oblast, do které patří Most, Litvínov, Janov, Meziboří, Mariánské Radčice, atd.,“ upřesňuje Lubomír Šlapka, ředitel společnost Most k naději, které pracuje s drogově závislými.

Celkem se K centrum i Most k naději starají o více než tisícovku klientů na Mostecku, Lounsku a ve větší části Teplicka.

Podle informací terénních pracovníků kraluje mezi narkomany pervitin

V loňském roce výrazně stoupl počet klientů K centra v Mostě, kteří vyhledali jeho služby vůbec poprvé, bylo jich 163. „U K centra je v řádech 100% navýšení úplně nových, neevidovaných klientů, kteří nikdy před tím nevyužili tu službu,“ konstatuje Lubomír Šlapka.

Kromě toho, že stále klesá věk uživatelů drog, mění se i nejužívanější drogy, dříve mezi narkomany oblíbený heroin ustupuje. „Tady převládá až z 85 % pervitin. Opiáty, tedy heroin a další látky z něj dělané, jsou marginální. Drtivá většina našich klientů a problémových uživatelů drog je závislá na pervitinu,“ konstatuje Šlapka.

Na rostoucí počet narkomanů závislých na tzv. tvrdých drogách má podle Lubomíra Šlapky velký vliv snadná dostupnost marihuany, kterou často kouří už děti na základnách školách. „Poměrně dobře je dostupná marihuana, která je v jistém ohledu vstupními dveřmi do těch dalších, tzv. tvrdých drog,“ dodává Šlapka.

Zlepšit by se proto podle Lubomíra Šlapky měla hlavně osvěta na základních školách.

autor: Jan Beneš
Spustit audio