Podle některých zastupitelů zasahuje dozorčí rada do chodu ústecké zoo. Žádají nápravu

28. březen 2017

Časté střídání ředitelů zoo v Ústí nad Labem a údajné zasahování dozorčí rady do řízení instituce. To jsou podle zastupitelů TOP 09 a hnutí „PRO! Ústí“ hlavní důvody nestabilní situace v ústecké zoologické zahradě. TOP 09 vyzvala vedení města, aby situaci vyřešilo. Dozorčí rada zásahy do vedení zoo odmítá.

Podle zastupitele Radima Bzury z TOP 09 situaci v zoo ilustruje třeba odložení rekonstrukce pavilonu tapírů nebo chystaný odchod klíčových pracovníků.

Roman Končel, který je pověřený dočasně vedením zoologické zahrady, to popírá. Vysvětlil, proč práce na vylepšení pavilonu tapírů nezačaly už loni: „Původně jsme předpokládali, že tapíři budou přesunuti do Itálie někdy v letních měsících. Nestalo se tak – šli tam až 18. ledna 2017, protože italský partner předtím neměl pro tapíry místo.“

Výpověď podle Končela dala hlavní krmivářka a o dalších odchodech zaměstnanců neví. Zastupitel Radim Bzura z TOP 09 vidí hlavní problém zoo v tom, že jsou v dozorčí radě bývalí ředitelé – Václav Poživil, Tomáš Kraus a Bořek Voráč.

Podle Bzury prosazují vlastní vize vedení: „Dozorčí rada podle mě, alespoň to tak vypadá ze zápisů, překračuje dlouhodobě své pravomoci, protože zasahuje přímo do řízení organizace, úkoluje zaměstnance, a to je podle mě nepřípustné.“

Od komunálních voleb v roce 2014 se v čele zoologické zahrady vystřídali dva ředitelé – Jiřího Bálka radní odvolali, Lubomír Moudrý koncem února odstoupil. Svůj odchod novinářům zdůvodnil právě zásahy do řízení. Dozorčí rada to už dříve odmítla.

Bořek Voráč k tomu řekl: „Chodím sem tak 2x týdně, neúkoluji nikoho, ale bavím se se zaměstnanci, poslouchám jejich starosti a snažím se to s příslušným pracovníkem projednat, abychom takové pitomosti nedělali. To je moje poslání…“

Řešení neuspokojivé situace v zoo budou hledat ústečtní zastupitelé 5. dubna

Dozorčí rada funguje v zoo od loňského roku. K jejímu složení náměstek primátorky Jiří Madar z Ústeckého fóra občanů v prohlášení za vedení města napsal: „Institut dozorčí rady v zoo jako poradní orgán, složený ze tří bývalých ředitelů, si přál ředitel pan Moudrý. Opakovaně jsme se ho dotazovali, jestli mu tento stav vyhovuje a vždy říkal, že ano.“

Zřízení dozorčí rady zastupitelé schválili začátkem prosince 2015. Radní města ale Lubomíra Moudrého i složení dozorčího orgánu jmenovali o dva týdny později. Kromě tří bývalých ředitelů zoo v ní byli také zastupitelé hnutí „Vaše Ústí“ Martin Mata a Yveta Tomková – ti ale v průběhu loňska odstoupili.

Zastupitel Martin Krsek z PRO! Ústí řekl, jak by se situace dala vyřešit: „Dorozčí rada by měla být zrušena, nebo by měla být obsazena lidmi, kteří jsou méně svázáni s tou zoologickou zahradou.“ Stejně to vidí i TOP 09.

Náměstek Madar v reakci napsal osobní názor – podle něj členové dozorčí rady zoo nezvládli svoji roli podle zřizovací listiny. „Buď zrušit systémově obě dozorčí rady v zoo a činoherního studia, nebo převolit dozorčí radu v zoo bez bývalých ředitelů, ale se zástupci politických stran a hnutí,“ doplnil Madar.

Opoziční zastupitelé chtějí o problémech v zoo diskutovat na jednání zastupitelstva 5. dubna.

autor: hau
Spustit audio