Podle policistů je křižovatka u Kadaně, kde se před týdnem stala vážná nehoda, bezpečná

6. květen 2016

Od vážné dopravní nehody autobusu a osobního auta u Kadaně na Chomutovsku dnes (6.5.) uplynul týden. Při nehodě bylo zraněno 25 lidí, z toho 7 těžce. Podle policie nedala řidička osobního auta na křižovatce silnice I/13 přednost autobusu jedoucímu směrem na Chomutov. Právě ve směru od Kadaně je křižovatka nepřehledná, shodují se řidiči i dopravní experti.

Jak vidí křižovatku policisté?

„Určitě je přehlednější, než byla v minulých letech, došlo tady k nasvícení té křižovatky, k podložení značek na žlutý reflexní materiál, na té hlavní komunikaci došlo ke snížení rychlosti, vypočítává Ladislav Hrych z chomutovského dopravního inspektorátu.

Když řidič přijíždí od Kadaně, uvidí značku „Dej přednost v jízdě“, pak následuje hlavní, která je v dolíku, a naproti němu je parovod nad silnicí, který tu křižovatku opticky posunuje o několik metrů dál. Opticky proto křižovatka velmi klame.

Jde pomocí dopravního značení křižovatka ještě více zpřehlednit?

„Značení „Stůj, dej přednost v jízdě“, by asi zhoršilo tu situaci. Tvořily by se tady velké kolony. Máme statistiky, že v posledních čtyřech letech tady došlo jen ke 14 dopravním nehodám,“ konstatuje Hrych.

Podle policistů je křižovatka bezpečná. Řidiči už takový pocit nemají, například Božena Podhrázská z Kadaně by uvítala lepší dopravní značení a viditelnost do stran. „Určitě tam něco chybí. Zrcadlo nebo něco, protože nevidíte přes to křoví, kdo vám přijíždí ‒ jestli můžete bezpečně vyjet nebo ne. Sice je velká, prostorná, ale něco tam určitě chybí.“

Podle odborníka z BESIP je křižovatka složitá na orientaci

Dopravní expert z BESIP Jan Pechout zná křižovatku dobře. I on má pocit, že řidiče jedoucí od Kadaně opticky klame parovod, který je až za křižovatkou.

„Tady je problém ‒ ten horizont zapříčiňuje to, že přijedete do té křižovatky a vlastně už jste v ní. Těžko se v ní orientujete, protože za ní je parovod. Každý normální řidič, který tam nejezdí každý den, tak je přesvědčen, že ta křižovatka je až za tím parovodem. Opravdu ta orientace v této křižovatce, pokud jedeme od Kadaně, je složitá. Stalo se mi několikrát, že jsem byl překvapen, že jsem už téměř v té křižovatce.“

Stejně tak mohla vjezd do křižovatky vnímat i řidička vozidla, když minulý pátek nedala přednost autobusu. Svědčil by o tom i fakt, že i když chtěla jet směrem na Chomutov, křižovatku přejížděla v pruhu směrem na Vejprty. Odbočovací pruh tak mohla čekat až pod parovodem. To je ale jen spekulace, příčiny nehody policie stále šetří.

autor: Jan Beneš
Spustit audio