Podnikatel z Lounska dostal za nelegální zavážení těžební jámy už třetí pokutu

22. únor 2017

Už třetí pokutu dostal od inspekce životního prostředí podnikatel z Lounska. Jámu po těžbě štěrkopísku na svém pozemku nechává zavážet odpady, nemá k tomu ale platná povolení. Podnikatel takto porušuje zákon už několik let. První dvě pokuty v celkové výši 25 tisíc korun dostal v roce 2012. Obě zaplatil, ale v nelegálním postupu pokračuje. Proto nyní musí zaplatit 150 tisíc korun.

Podnikatel podle inspekce zavážel odpady sice na svůj pozemek v obci Dolejší Hůrky, k nakládání s nimi ale neměl povolení, a tím porušil zákon o odpadech.

„Podnikatel nechal do lokality navážet výkopovou zeminu, kamení i stavební sutě s příměsí rostlinných pletiv a plastů,“ řekl ČTK ředitel ústecké pobočky ČIŽP Jaroslav Vacek.

Navážení odpadů bez povolení je podle inspekce velmi nebezpečné. „Pokud se vozí odpady z místa na místo bez povolení, není možné dostatečně efektivně kontrolovat, odkud odpady pocházejí, jaké je jejich složení, zda náhodou neobsahují příměsi, které jsou výrazně nebezpečné pro životní prostředí a podobně,“ uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

zdroj: ČTK
Spustit audio