Podnikatelé se už mohou připojit k EET. Někteří se ale raději rozhodli s podnikáním skončit

1. listopad 2016

Od 1. listopadu se mohou podnikatelé zapojit do zkušebního provozu elektronické evidence tržeb. Ostrý provoz registračních pokladen začne o měsíc později. Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO si od tohoto kroku slibuje vyšší příjmy do státní pokladny a narovnání podnikatelského prostředí. Někteří menší živnostníci se ale kvůli zavedení EET rozhodli s podnikáním skončit.

Jedním z podnikatelů, kteří se místo připojení k EET rozhodli na konci října s podnikáním skončit je Věra Lexová, provozovatelka vyhlášené restaurace U Lexů v obci Kámen.

„Ten poslední víkend je náročný, je tu hrozně moc lidí. Každý se s námi jde loučit,“ glosuje situaci od výčepu Věra Kusová, dcera paní Lexové.

„Do elektronických kas nejdu. Neumím na počítači, takže jsem pevně rozhodnutá skončit. Musela bych někoho zaměstnat, a to by mě pak neuživilo,“ říká Věra Lexová, hostinská a kuchařka v jedné osobě.

Zprvu o pořízení elektronické pokladny uvažovala. „Vnučka mi říkala, že mě to naučí, ale když jsem zjišťovala, že to musí být propojené se skladem, a co to všechno stojí, tak to je pro mě neúnosné,“ konstatuje smutně paní Lexová.

Paní Lexová je totiž v důchodu. Má nemocného manžela, a ve své restauraci tak může vařit zvěřinové speciality jen o víkendech.

„Jsme tady 25 let, je to kus života, tak je mi to hrozně líto. To víte, že jsem si poplakala, a ještě si popláču,“ krčí rameny hostinská.

Podle ministra financí EET nikoho nezruinuje

Ministr financí Andrej Babiš nepokládá pořízení speciální pokladny za likvidační: „Elektronická evidence nikoho nezruinuje. Takže nechápu informace, že se budou zavírat horské boudy a chaty, protože nezaplatí náklady na EET. To je nesmysl ‒ kdo má malou kavárnu, koupí si řešení za pár tisíc.“

To, že pro některé malé živnostníky může zavedení elektronické evidence tržeb znamenat konec podnikání si myslí Radomil Bábek, předseda Asociace podnikatelů a manažerů: „Podle mě jich budou tisíce. Stačí vyjet kousek za Prahu a zjistíte, že v hospůdkách a krámcích často není žádný internet. Wifi tam nemají a navíc třeba tu živnost provozují už dost let a nemají zájem se něco takového učit.“

Radomil Bábek není přesvědčený, že elektronická evidence služeb tak, jak je navrhovaná teď, bude účinným nástrojem na větší příjem do státní kasy, jak slibuje ministr financí. „Kde by na to ti malí živnostníci a hospodští vzali? Vždyť žijí z ruky do huby, živí se tou živností,“ argumentuje.

Podle Andreje Babiše by mohlo jen za prosinec, kdy se elektronická evidence tržeb rozjíždí naostro, přibýt do státní kasy půl miliardy korun. Příští rok by pak měl na daních od podnikatelů na daních vybrat odhadem 16 miliard.

autor: dap
Spustit audio