Podomní prodejci často zneužívají důvěřivosti starších lidí

19. prosinec 2012

Podomních nebo pouličních prodejců různého zboží přibývá. Stejně tak přibývá důvěřivců, kteří se jimi nechali ošidit. Existuje proti tomu obrana?

„Městská policie Štětí upozorňuje všechny občany na zvýšený výskyt osob...“ Obranu obecním rozhlasem zvolili ve Štětí. I když ve městě žádného podvodníka nepřistihli, prevence není nikdy dost. Pouliční nebo podomní prodej může lidi obtěžovat.

„Setkal jsem se s tím několikrát. Nevítám to, když si vzpomenu co bylo různých podvodů. Byl bych pro zákaz," říká Petr Suchomel z Podsedic. Vladimíra Slavíka z Litoměřic doma oslovili prodejci elektřiny s tím, že jdou na kontrolu spotřeby: „Pána, který přišel, jsem požádal, aby nechodil k mé staré matce... Zdá se mi to nátlakové a nefér jednání.“ Podle něho může město tento problém řešit.

Některá města, jako např. Hodonín, Uničov, Dobříš a další to řešila obecní vyhláškou. „Je to přesně podle živnostenského zákona a město s tím může v tomto směru něco dělat...“ říká Vladimír Slavík.

Litoměřický starosta za ODS Ladislav Chlupáč se se stížnostmi lidí na pouliční nebo podomní prodejce zatím nesetkal. Žádnou takovou vyhlášku proto město nechystá. „Já nejsem zastáncem velkého množství vyhlášek a zákazů a příkazů, nicméně někdy je to nutné. Pokud si lidé budou stěžovat, můžeme o tom uvažovat.“ konstatuje Ladislav Chlupáč.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio