Pojízdná laboratoř, testující zdarma zájemce na HIV, je ve čtvrtek v Děčíně a v Teplicích

23. březen 2017

Speciální sanitka vybavená zařízením pro rychlé testování HIV dorazila ve středu poprvé do Ústeckého kraje. Pracovníci České společnosti AIDS pomoc ve spolupráci se Zdravotním ústavem v Ústí nad Labem nabídli bezplatné testování v Chomutově a v Mostě. Dnes (23. 3.) stála od 9 hodin mobilní laboratoř v Děčíně. Od 15 hodin pak bude zájemcům k dispozici v Teplicích u magistrátu. Zájem o test na HIV mají hlavně mladší lidé.

„S tím zájemcem o test si uděláme krátký pohovor, zjistíme, jestli je vůbec důvod k testu a potom mu odebereme pár kapek z prstu a uděláme ten test,“ popisuje průběh testu Julius Szabó z České společnosti AIDS pomoc.

Výsledek se zájemce dozví do pěti minut. Testování je anonymní a bezplatné. V Chomutově ho využily dvě desítky lidí.

„Testujeme anonymně. Jediné, co chceme vědět, je kraj, bydliště a rok narození,“ říká laborant Lukáš Rybníček.

Ústecký kraj je v počtu osob nakažených virem HIV ze čtrnácti krajů na šestém místě. Na sto tisíc obyvatel tady připadají více než dva nakažení. Nejvíce případů odhalí speciální sanitka v Praze a ve Středních Čechách. Podle statistik Národní referenční laboratoře žilo v roce 2016 na Území Ústeckého kraje 286 nakažených – to je o dvacet více, než rok před tím.

Podstoupit zdarma test na HIV bude možné v Ústeckém kraji ještě v pátek 24. března v Ústí nad Labem.

autor: Jan Beneš
Spustit audio