Policisté na motorkách z celého kraje se zdokonalovali v ovládání svých strojů na polygonu v Mostě

27. říjen 2015

Jedenáct policistů na motorkách z celého Ústeckého kraje prošlo výcvikem na polygonu v Mostě. Pod dohledem bývalého motocyklového závodníka Miroslava Lisého se učili bezpečněji a rychleji manévrovat, brzdit a projíždět zatáčky.

„Motorka má úžasné zrychlení. Takže, když máte správně zařazenou rychlost, převodový stupeň, tak zrychlíte úplně úžasně. Takže je čas ještě tu situaci zkorigovat a zvládnout,“ radil policistům bývalý motocyklový závodník Miroslav Lisý v úvodní teoretické přípravě. Pak už muži zákona nasadili přilby a nasedli na své stroje.

Proč 11 policistů na motorkách na mostecký polygon přijelo, vysvětluje policejní mluvčí Šárka Poláčková: „Jedná se o policisty, kteří standardně slouží na motorkách v silničním provozu, vykonávají dohled nad silničním provozem. A ten dnešní výcvik by měl být jakýmsi nadstandardem v jejich výcviku tak, aby se na silnicích v silničním provozu pohybovali bezpečně.“

Praktický výcvik začal slalomem. „Ten slalom dávám z jednoho důvodu, abych poznal, jak jsou výkonnostně na tom, protože ten prozradí, o ovládání motorky prakticky nejvíc. Já tady vidím zhruba 50% policistů, že je velice dobře připravených. Jsou to hlavně ty dálniční policisté na Hondách, tam ta práce s tělem je v pořádku, Další skupinka, na tu se zaměřím, protože tam je ještě zatuhlá práce tělem, tvrdé ruce, s tou motorkou si tak úplně nehrají a nemají ji pod kontrolou.“

Policisté na motorkách z celého kraje se zdokonalovali v ovládání svých strojů na polygonu v Mostě

Slalom ale nebyl jedinou dovedností, ve které se policisté zdokonalovali.

„Rozhodně si vyzkouší brzdy, vyhýbací manévr, co je běžná věc, kterou každý motocyklista i policista musí umět zvládnout. A pak je tady ukázka správné stopy a náklonu motocyklu na takové skoro závodní trati,“ doplňuje instruktor Miroslav Lisý.

autor: Jan Beneš
Spustit audio