Policisté rozdávali motorkářům na silnici mezi Dubím a Cínovcem reflexní prvky

28. září 2017

Mlha, déšť a méně denního světla - s tím vším by už měli řidiči počítat. A také motorkáři, cyklisté a chodci. Právě na motorkáře se tentokrát zaměřili dopravní policisté.

Na silnici číslo 8 mezi Dubím a Cínovcem uspořádali preventivní akci. „Měl byste mít na sobě nějaké reflexní materiály, zvláště za tohoto počasí,“ vysvětloval policista.

Pan Milan z Plzeňska tentokrát nechal reflexní vestu doma: „Počítal jsem s tím, že bude hezky. Netušil jsem, že tady bude takhle mlhavo. Vestu si brávám, pokud jedu třeba ráno do práce, když je šero. Ale když je hezky, to si ji neberu,“ přiznává se.

Jan Pechout z BESIPu má zkušenost, že motorkáři reflexní prvky na oblečení nenosí příliš rádi: „Oni dodržují specifické zvyky, jak by měli být oblečeni, takže docela neradi na své oblečení dávají nějaké reflexní kšandy. Protože se to zkrátka k tomu typu motorky esteticky nehodí,“ popisuje s tím, že se je snaží přesvědčit, aby reflexní prvky měli tedy alespoň na motorce nebo helmě.

Dnešní preventivní akci zhodnotil dopravní policista Petr Novák: Ve většině případů byli dobře označeni, někteří samozřejmě tolik reflexních prvků neměli, ale právě proto tuto akci děláme.“

Celkově se ale podle něj situace lepší a motorkáři na označování více dbají. Při dnešní preventivní akci navíc dva neměli u sebe technický průkaz, což jsme si ale ověřili sami a vyřešili to blokovou pokutou po dvou stovkách,“ uzavřel Petr Novák.

Do srpna se letos stalo víc nehod motorkářů než loni - zemřelo při nich 32 motorkářů, to je o 8 víc než loni.

autor: hau
Spustit audio