Policistům v Ústeckém kraji začali při pátrání po nezvěstných lidech pomáhat dobrovolníci

11. srpen 2017

Zhruba třicítka dobrovolníků spolupracuje s policií v Ústeckém kraji při hledání ztracených lidí. Je to první taková oficiální spolupráce v České republice. Policisté při pátrání běžně spolupracují s profesionálními i dobrovolnými hasiči. Teď přibyla další skupina – tyto trénované dobrovolníky můžou využít pro hledání lidí v terénu. Zvlášť, když mají obavy o jejich zdraví nebo život a každá minuty je dobrá.

Dobrovolnickou pátrací skupinu založil Jiří Omaník z děčínského spolku Selfdefense: „S tou myšlenkou jsme přišli vloni. Reagovali jsme tak, když se v Děčíně ztratila malá holčička. Ta se sice během dvou hodin našla, ale říkal jsem si, že by bylo dobré něco udělat organizovaně.“

Většinu skupiny tvoří vojáci a policisté – dobrovolníkům s civilním povoláním předávají podle Omaníka znalosti, které se při hledání můžou hodit.

„Co se týče mě, tak je to topografie, orientace v terénu a takové věci. Od kluků, kteří slouží u policie, jsou to zas ty postupy, kdyby se cokoliv stalo, a tak dále. Zdravotničtí záchranáři zase vysvětlí poskytování první pomoci. Pravidelně máme lezecké výcviky, vytváříme modelové situace a snažíme se neustále rozvíjet operační myšlení těch lidí tak, aby byli schopni fungovat v týmu a flexibilně reagovat na situace,“ popsal Jiří Omaník, jak na ostrou akci cvičí.

Dobrovolnická pátrací skupina trénuje zásah v terénu i fyzickou zdatnost

Náměstek krajského policejního ředitele Tomáš Kohout vysvětlil, co se děje, když policisté tyto dobrovolníky potřebují: „Operační důstojník vyrozumí telefonicky vedoucího pátrací skupiny a dá mu základní pokyny, kam se skupina má dostavit. Na místě velící důstojník rozdá úkoly, jak má dále tato skupina pokračovat.“

Poprvé chtěli policisté Dobrovolnickou pátrací skupinu využít v půlce července při hledání ztraceného muže na Litoměřicku. Právě, když se dobrovolníci chystali odjet ze své děčínské základny, operační důstojník hlásil, že muže v pořádku našli.

Michal Rychtařík popsal, co všechno si s sebou dobrovolníci do terénu berou: „Vysílačky, zdravotnické a horolezecké vybavení, nosítka, do nočních hodin baterky a reflexní označení, abychom na sebe viděli.“

Policisté nevidí rádi, když ztraceného člověka hledají nevycvičení lidé

„Výhodou této skupiny je, že mají základní proškolení a dovednosti. Protože ne každý, kdo by přišel na místo, kde se pátrá, by byl přínosem – naopak by nám mohl poškodit důležité stopy a narušit průběh pátrání, pokud by nebyl organizován velícím důstojníkem,“ řekl náměstek krajského policejního ředitele Tomáš Kohout.

Doufá, že spolupráce s trénovanými dobrovolníky se osvědčí a urychlí hledání ztracených lidí.

autor: hau
Spustit audio