Pomozte ústecké zoo oslavit 110. výročí – stačí doma najít správnou fotku nebo pohlednici

25. září 2017

Zoologická zahrada v Ústí nad Labem připravuje na příští rok oslavy 110 let od svého založení. K historii zahrada uspořádá výstavu, a vydá také brožuru i natočí film. Žádá proto veřejnost o poskytnutí různých materiálů – například o historické pohlednice, průvodce nebo fotografie.

V roce 1908 založil ústecký podnikatel Heinrich Lumpe soukromou ptačí rezervaci, veřejnosti ji otevřel o šest let později.

„Miloval ptactvo, a řada počinů, které během svého života uskutečnil, se týkala ochrany ptactva nejen v Čechách, ale třeba i v Itálii, kde bylo při tazích ptactvo hojně chytáno a konzumováno,“ přiblížila mluvčí Zoo Věra Vrabcová.

Po 2. světové válce se postupně z ptačí rezervace stala zoologická zahrada. Přesné datum oficiálního vzniku zoo se ale v archivech nepodařilo dohledat. Příští rok to tedy bude 110 let od založení rezervace a zahrada už nyní začala s přípravami oslav.

Zoo má řadu historických materiálů, přesto podle Věry Vrabcové vyzývá veřejnost s prosbou o pomoc.

„Víme, že byly vydávány pohledy s historickými stavbami, které tu v minulosti byly. Některé máme, ale věříme, že další bychom tímto způsobem ještě objevili. Byly vydávány letáky a brožury, týkající se třeba ochrany ptactva, mohou ale existovat i fotografie z návštěvy Lumpe parku – tam jsme si tu hranici stanovili na 1950–1960, další historii už máme dobře zmapovanou,“ vysvětluje Věra Vrabcová s tím, že doufá, že se tak podaří najít i zatím neznámé materiály.

autor: hau
Spustit audio