Poradny probační a mediační služby na severu Čech pomohly už tisícovce obětí

29. leden 2015

Poradny probační a mediační služby v pěti severočeských městech pomohly za dva roky své existence už tisícovce obětí trestných činů. Řada lidí má přitom služby této organizace stále spojené jen s dohledem nad pachateli. S prosbou o psychologickou nebo administrativní pomoc, o asistenci před zahájením trestního řízení nebo o doprovod na policii se na ně při tom může obrátit kdokoliv.

Probační a mediační službu mají lidé obvykle zafixovanou jako organizaci, které dohlíží na pachatele. Lukáš Herych z Probační a mediační služby k tomu dodává: „I když dohlížíme na pachatele, oběť si pozveme, abychom věděli, jaký dopad na ni měl ten trestný čin. Aby i pachatel mohl přijmout odpovědnost, když vidí ty následky. Protože jen se s nimi bavit, dohlížet na to, aby vykonali hodiny a chodili na dohled bez toho, aby se omluvili, aby uhradili školu, to by nemělo smysl.“

Každý poškozený, který se cítí jako oběť, má u Probační a mediační služby otevřené dveře. I malichernost může přerůst v něco, co potom oběť vnímá jako velký problém. Je to subjektivní a záleží, jak to toho konkrétního člověka zasáhne.

Zákon o obětech trestných činů platí už rok a půl. Řada lidí ale nemá ani tušení, že první, kdo se s obětí setká, má povinnost informovat ji o tom, kde najde ve své situaci pomoc. Týká se to třeba nemocnic, ale i městské či státní policie.

autor: Iva Zítková
Spustit audio