Prackovice nad Labem samy třídí sklo, plasty i papír. Vyplatí se to

28. červen 2016

Doubice ze Šluknovského výběžku a Loučná pod Klínovcem na Chomutovsku, to jsou dvě místa v Ústeckém kraji, kde lidé nejlépe třídy odpad. Tyto obce se proto staly vítězi 12. ročníku soutěže Skleněná popelnice.

Kritériem pro hodnocení bylo například množství vytříděného dopadu nebo rozmístění sběrných kontejnerů po obci. Některé obce ale ze společného třídění vystoupily a s odpady hospodaří samostatně.

„Těžký to není vůbec. Je nás pár v obci, takže se domluvíme na tom, co je potřeba udělat, a uděláme to,“ popisuje důvod vítězství obce Doubice na Děčínsku tamní nezávislý starostka Jan Drozd. Už teď má ale plány, jak množství tříděného odpadu zvýšit. „Chceme se domluvit na tom, abychom tříděný odpad nabízeli společně tak, abychom pro všechny obce ve Šluknovském výběžku získali výhodnější podmínky.“

Většina obcí a měst v republice spolupracuje s firmou Eko-kom. Za vytříděný odpad potom dostávají finanční odměnu.

Prackovice se rozhodly při třídění odpadů jít svou vlastní cestou

Jednou z obcí, kde třídí odpad zcela sami, jsou Prackovice nad Labem na Litoměřicku. Podle nezávislé starostky Andrey Svobodové Křešově se zpracování tříděného dopadu obci vyplatí.

„Kontejnery už jsou v současnosti na důchodu. Vyměnili jsme žluté a modré kontejnery za pytle stejné barvy a každé pondělí náš pracovník sváží tyto pytle na sběrné místo, kde se dále třídí a připravují k expedici do zpracovatelské firmy. Díky tomu to vypadá, že by obec nemusela doplácet tak obrovské částky. Rádi bychom proto obyvatelům formou bonusů za sběr druhotných surovin ulevili v platbách za komunální odpad,“ konstatuje prackovická starostka.

Pokud se podaří odpadovou vyhlášku schválit, budou moci lidé za komunální odpad v Litochovicích a Prackovicích ušetřit od začátku příštího roku.

autor: bach
Spustit audio