Pražská společnost musí přepracovat plány na stavbu skladu olejů v ústecké čtvrti Vaňov

20. listopad 2017

Pražská společnost bude muset přepracovat plány na stavbu skladu olejů v ústecké čtvrti Vaňov. Se záměrem tamní lidé nesouhlasí. V plánovaném areálu se má skladovat až 8 milionů litrů nafty a olejů. Podle ústeckého krajského úřadu chybí v dokumentaci EIA některé důležité údaje.

„Třeba je nutné nově zapracovat a připravit bezpečnostní opatření v případě havárie, jaké jsou vlastně rizika havárií a jak to bude zabezpečeno, nebo také veškerá zdravotní rizika pro skupinu obyvatel v místě toho záměru,“ vysvětluje Lucie Dosedělová z ústeckého krajského úřadu některé z důvodů pro vrácení dokumentace pro posouzení vlivu skaldu olejů na životní prostředí.

Pražská společnost chce v ústecké čtvrti Vaňov vybudovat sklad, kde by se mohlo podle různých variant skladovat od 4 do 8 milionů litrů nafty a olejů. S tím lidé z Vaňova nesouhlasí.

„Nesouhlasím proto, že si myslím, že se jednou z České republiky stane velké překladiště,“ uvedl po posledním setkání obyvatel Vaňova Tomáš Tyll.

Podle Lucie Dosedělové chtějí lidé z ústecké městské části po investorovi konkrétní informace.: „Chtěli podrobněji popsat, jak to bude s navýšením dopravy, jak to bude s hlukovým omezením, a také lépe popsat aktuální stav a konkrétní příklady. V tuto chvíli jsou tam jen popsány obecné počty, ať už se to týká dopravy, nebo hluku.“

Čtěte také

To jsou také další podrobnosti, které má firma do dokumentace doplnit. Na to teď má nejdéle tři roky a mezitím podané připomínky lidí z Vaňova i úřadů platí. S plánovanou olejnou nesouhlasí také město Ústí nad Labem.

„Naše stanovisko držíme dál. Nelíbí se nám to, nechceme tam ten sklad mít, a ve své podstatě je to pořád v rozporu s územním plánem, tudíž tam držíme stejnou linii,“ vysvětlil náměstek ústecké primátorky Pavel Dufek z klubu Ústeckého fóra občanů.

Změna územního plánu je také podle lidí z Vaňova pojistka, aby se nic podobného poblíž Masarykových zdymadel stavět nemohlo. S tímto požadavkem se už před časem obrátili na město.

„My jsme podrobně popsali, co bychom rádi. Je to názor 99 procent občanů Vaňova, ale nejen jejich. Je to náš názor, a ten je neměnný. Chtěli bychom tady prostor pro sport a rekreaci,“ uvedl Julius Beres ze spolku Občané Vaňova.

Český rozhlas se samozřejmě pokoušel kontaktovat i zástupce investora, ale neúspěšně. Už dříve ale společnost obavy lidí z Vaňova odmítla.

autor: bach
Spustit audio