Před 25 lety začaly ekologické demonstrace v Teplicích

Hustá, smradlavá a štiplavá mlha. Takové byly Teplice koncem osmdesátých let. Tepličanům došla trpělivost a právě před 25 lety vyrazili poprvé do ulic. Chtěli dýchat čistý vzduch. Příkrov plný škodlivin v té době svíral Teplice už dva týdny. 24hodinové koncentrace oxidu siřičitého překračovaly 1300 mikrogramů na metr krychlový. Limit byl přitom tehdy 150 mikrogramů na metr krychlový.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V listopadu 1989 udělali Tepličané bojující za čistší vzduch živý řetěz z centra města symbolicky až k nemocnici

V listopadu 1989 udělali Tepličané bojující za čistší vzduch živý řetěz z centra města symbolicky až k nemocnici | Foto: archiv Marka Fujdiaka

Kromě toho, že lidé cítili, co dýchají, jezdily trolejbusy s nápisem ‚inverze‘, děti ve školkách a školách neměly chodit ven a když už, tak se šátkem přes ústa.

Martin Novák situaci dobře zná. Je z Teplic a tehdy už začínal pracovat na Českém hydrometeorologickém ústavu v Ústí nad Labem.

„Když někdo zavolal, tak jsme mu řekli, na jaké úrovni ty koncentrace jsou. Byť to nebylo oficiálně povolené, bylo to trochu riziko, ale zase ne až tak velké. Myslím, že v tu dobu už by to přece jenom vládnoucí straně jen tak neprošlo. Konec konců o tom svědčí i to, že celý pád komunismu začaly právě ekologické demonstrace v Teplicích,“ říká Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 25 lety začaly ekologické demonstrace v Teplicích. O tématu natáčela Gabriela Hauptvogelová

Na náměstí Zdeňka Nejedlého, nyní Benešovo, přišly díky letákům, šuškandě a pocitu bezmoci stovky lidí, často se šátky přes obličej. Komunistický režim poprvé čelil demonstraci, samozřejmě nepovolené, kde nebyli slovy tehdejší oficiální rétoriky jen ‚podvratné živly‘, ale i ‚normální pracující‘.

Ulice přehradily pohotovostní jednotky - bílé přilby. V sobotu i v neděli z davu občas někoho vytáhli, zmlátili a odvezli. Ani to ale lidi neodradilo. Sešli se i v pondělí 13. listopadu. A takhle dění zachytily policejní vysílačky:

SNB2: Velitel opět dává výzvu jménem Národního výboru. Jinak dav skanduje "my chceme žít". Pohotovostní jednotka se dává do pohybu a začíná vytlačovat dav.
SNB1: Rozumím, pokračujte.
SNB2: Právě postupují směrem od Felixu nahoru. Pohotovostní jednotka se zastavila, protože ten dav klade odpor, pasivní, ale odpor.
SNB3:S použitím mírnějších prostředků dav nezvládneme.
SNB1: Dvojko, kolik je tam občanů?
SNB3:Na místě je kolem tisíce občanů, skandují "kolik za to máte".
SNB1: Dvojko, jak to vypadá na místě?
SNB3: "Trávo 71", já "tráva2". Zákrok budeme muset urychlit, než se nám dav ještě rozroste.

Přehrát

00:00 / 00:00

O listopadu 1989 v Teplicích: Miroslav Wanek, zakladatel teplické punkové kapely FPB, kapelník Už jsme doma, účastník teplických demonstrací

Demonstranti chtěli, aby komunistická strana použila svou vedoucí úlohu a zajistila odsíření elektráren a zlepšení životního prostředí. I proto se dav vydal k jejímu okresnímu sídlu.

SNB1: Nech to nastoupit a pochodujte urychleně k OV KSČ.
SNB2: Rozumím.
SNB3: Jo, 13 je na příjmu, doplnili jsme si stavy a jedeme na OV KSČ.
SNB1: Před OV se dejte do kordonu, a jak k vám budou přicházet, počkejte a když tak to budeme vytlačovat zpátky.
SNB3: Jo, 13 rozuměla.
SNB1: Jak to vypadá před OV?
SNB2: Před OV je horda asi 300 lidí, naše jednotka je nastoupena a k davu hovoří okresní tajemník.

Antonín Váňa ustoupil požadavkům lidí a slíbenou debatu o ekologii svolal ne za měsíc, ale na 20. listopadu na zimní stadion. Mezitím došlo k zásahu na Národní třídě a debata dostala tak trochu jiný ráz.

Tepličané prostřednictvím ekologických demonstrací dali najevo, že už se jim nelíbí dýchat vzduch plný škodlivin | Foto: archiv Petra Stolaře

Gabriela Hauptvogelová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme