Před pár lety lidé na Děčínsku těžko sháněli práci. Teď tam jsou i obce s absolutní zaměstnaností

16. srpen 2017

Ústecký kraj má dlouhodobě jednu z nevyšších nezaměstnaností v České republice. Najdou se ale také obce, kde je míra nezaměstnanosti nulová. Jednou z nich je například Starý Šachov nebo Srbská Kamenice na Děčínsku. Obcím pomáhá mimo jiné turistický ruch v Národním parku České Švýcarsko.

„Když jsem sem nastoupila v roce 1998, byla tu nezaměstnanost kolem 24 procent. Teď tu mám 3,2 procenta za měsíc červen. Došlo k velké změně skladby obyvatelstva,“ říká Helena Křížková.

Obec Růžová má teď věkový průměr 39 let a stěhuje se sem stále více mladých lidí, kteří tu zakládají rodiny. „Vypadá to tak, že inteligenti táhnou na venkov,“ dodává Křížková.

Sousední Srbská Kamenice je na tom ještě lépe, tam se pyšní absolutní zaměstnaností v obci.
Teď je tady nulová nezaměstnanost. Je to tím složením lidí – je tady docela dost mladých lidí s dětmi a tím, že mají rodiny, se snaží, aby pracovali.

Na zaměstnanost v Srbské Kamenici má velký vliv i turistický ruch. Obec totiž leží na hranici Národního parku České Švýcarsko. „Zaměstnávám, provozuju, pracuju celoročně, ale hlavní kšeft se odehrává v létě,“ potvrzuje majitel penzionu a restaurace Jaroslav Čermák.

Zatímco Srbská Kamenice na Děčínsku má svoji nezaměstnanost na nule, hned vedlejší Jánská je na tom hůř o 8,4 procentního bodu.

„Nejsou tu pracovní příležitosti. Největší podnik, České drůbežářské závody, má třetinový provoz. Tam byla dřív většina lidí zaměstnaná,“ vysvětluje nezávislý starosta Jánské Alexandr Straka. „Všichni pracovali tam, svážely je sem autobusy i z Kamenice, ze Šenova,“ vzpomíná obyvatel Jánské Zdeněk Strnad.

Podle starosty Jánské se ani do obce nehrnou noví obyvatelé. Za jeho volební období se sem přistěhovaly jen dvě rodiny.

autor: dap
Spustit audio