Přes 300 let starý sloup na Lužickém náměstí v Rumburku ukrýval překvapení pro restaurátory

21. červenec 2017

Morový sloup na Lužickém náměstí v Rumburku na Děčínsku je v těchto dnech ukrytý pod lešením a plachtami. Pracují na něm odborníci, kteří ho dávají do pořádku. Sloup je potřeba zpevnit a obnovit povrch pískovcového kamene. Na řadu přijdou i sochy nebo malované obrazy na vrcholku Sloupu Nejsvětější Trojice.

„Ten sloup byl postavený v roce 1681, rok poté, co zde byla ve městě velká epidemie moru, proto se mu říká morový. Nahoře, v té malé kapličce, budou obrázky. Ty tam původně byly, ale musely se znovu vytvořit,“ popisuje památku historička Klára Mágrová.

Ve sloupu jsou mimo jiné i malá dvířka, ukrývající řetízek, ovládající stále funkční zvonek. „Ani místní nevěděli, že tam ten zvonek je. Byli jsme překvapení, protože teprve poté, co jsme ke sloupu přistavili lešení, jsme zjistili, že je dutý a prochází jím řetízek ke zvonku,“ konstatuje vedoucí restaurátorského týmu Jitka Musilová.

„Sloup je v dobrém stavu, jen proběhla retuše tmelů, jde v podstatě o konzervační zásah. Největší oprava proběhla v roce 1996,“ popisuje rozsah prací akademický malíř Jarmil Plachý.

„V první etapě se opraví středové kaplice, v druhé pak okolní sochy. Celkové náklady by měly být kolem milionu korun,“ počítá Dagmar Mertlová z rumburského městského úřadu. Protože je to pro město velká částka, chce město opravu pojmout dvoufázově. Druhá etapa by měla proběhnout příští rok.

Letošní opravy by měly být hotové koncem měsíce, do konce srpna by mělo zmizet i lešení, které památku zakrývá.

autor: dap
Spustit audio