Přetíženým soudům na severu Čech má pomoci deset nových soudců

14. leden 2015

Do Ústeckého kraje mají přijít noví soudci. Celkem by mělo krajský a okresní soudy posílit deset nových lidí. Jmenovat je má příští týden prezident republiky Miloš Zeman. Noví soudci mají pomoci severočeským soudům, které jsou velmi vytížené.

„Ta záplata je příjemná, ale určitě si dokážeme představit situaci, kdy máme tabulkový počet plný, ale ještě máme rezervu na ty, co tady nejsou,“ řekl předseda ústeckého krajského soudu Luboš Dörfl.

V Ústeckém kraji jsou podle něj desítky tisíc nevyřešených případů. I proto by chtěl od ministerstva spravedlnosti větší podporu.

„Faktem ale je, že tady visí desetitisíce případů, ale neočekávám masivní podporu, ale aspoň nějakou bych potřeboval.“

Ona podpora by měla například pomoci s výstavbou nového justičního areálu v Ústí nad Labem. Plánovanou výstavbu má zajistit nová pracovní skupina.

„Jsou tam jak zástupci ministerstva, tak zástupci krajského soudu a chceme to zvládnout jak manažersky tak také z hlediska ceny a termínů,“ doplnil náměstek ministryně spravedlnosti Miroslav Zábranský.

Do konce února má skupina sepsat investiční nároky na nový justiční palác. O termínu výstavby ani ceně ale zatím není jasno.

Na základní kámen neexistujícího paláce poklepal už v říjnu 2013 prezident Miloš Zeman společně s předchůdkyní Válkové Marií Benešovou z ČSSD. Tehdy se náklady na stavbu paláce odhadovaly na 800 milionů korun a termín dokončení byl odhadovaný na rok 2017.

autor: bach
Spustit audio