Připravovalo odvolané vedení Ústí příchod uprchlíků do města?

3. červenec 2015

Nové vedení Ústí nad Labem tvrdí, že lidé, kteří ještě nedávno stáli v čele města, připravovali příchod uprchlíků. Odvolaní politici to odmítají.

Nové vedení Ústí už vydalo prohlášení, že zástupci hnutí PRO! V bývalé radě města chtěli ministerstvu vnitra nabídnout pro uprchlíky univerzitní budovu. Návrh se ale neměl objevit ani v zápisu z jednání rady. Jana Bohuňková z PRO! Ústí, bývalá náměstkyně primátora, ale uvádí, že nemluvila o uprchlících, nýbrž o azylantech. Tedy o lidech, kteří už u nás azyl získali a jsou prověření.

Na otázku, jestli minulé vedení Ústí nad Labem chtělo ve městě ubytovat uprchlíky, může odpovědět zvukový záznam z jednání bývalé městské rady. Na nedávném jednání zastupitelů ho zveřejnila nezařazená radní Yveta Tomková. I ona byla minulý týden zvolena do nového vedení města.

Co je tedy na záznamu? V úvodu svého vystoupení Jana Bohuňková mluvila o problémech se zadrženými nelegálními migranty v Česku, kteří o sobě prohlašují, že jsou nezletilí. Hovořila o přípravě krizového plánu, pokud by se příliv uprchlíků projevil i u nás a pokud by Evropská unie členským zemím stanovila jejich kvóty. Upozornila na možnost, že by ministerstvo vnitra mohlo případné uprchlíky umístit i v Ústí nad Labem. Tomu chtěla Bohuňková podle svých slov předejít.

„Já jsem si říkala, že než čekat, až nám sem někoho prostě to (myšleno uprchlíky – pozn. red.), tak raději bych s tím ministerstvem vstoupila do aktivního jednání. Vytypovala bych objekt, kde bychom třeba mohli vytvořit byty pro azylanty,“ říká Bohuňková. Jak dodává, mohlo by se tak do budoucna zamezit umístění uprchlíků v Ústí. „To ministerstvo na nás bude koukat jako na spolupracující město a nebude mít tendenci nám sem cpát stovky uprchlíků.“

Ústí nad Labem

Nezařazená radní Yveta Tomková vysvětlila, proč podle ní město připravovalo příchod imigrantů jako takových a ne pouze už prověřených azylantů. „Prostě na úvod se čtyřikrát zmiňovali imigranti, mluvilo se o kvótách, já jsem pochopila imigranti. Pak se do toho zamotali azylanti. Každé je něco jiného. Pokud by se tam neuváděli imigranti několikrát za sebou, pak bych se o nich ani nebavila.“

Jana Bohuňková z PRO! Ústí odmítá, že by připravovala plán na příjem uprchlíků: „Azylanti procházejí velice náročným a přísným prověřováním…. Bavila jsem se s kolegy o pěti až deseti bytech.“ Bohuňková dodává, že město nemá vhodné prostory, proto zauvažovala o bývalých kolejích univerzity.

Kolej K5 na Klíši univerzita prodává. Podle její mluvčí Jany Šikové ale nikdo z vedení města nezmínil o tom, že by měly sloužit k účelům, o kterých zauvažovala Bohuňková.

Na nahrávce také zazněl požadavek bývalého primátora Josefa Zikmunda, aby se tento problém nemedializoval. Podle Yvety Tomkové je to chyba. Na to Bohuňková namítá, že nešlo o to něco tajit, ale zatím nebylo o čem s lidmi diskutovat. Proto také navrhla, aby diskuze o uprchlících a azylantech nebyla v zápisu z rady.

„Podívejte se, co se stalo, když tuto informaci zveřejnila paní Tomková a další nyní již radní. Vypukla panika,“ míní Bohuňková.

autor: hau
Spustit audio