Přívozy na Labi začínají novou sezónu. Za loňský rok je využily tisíce lidí

2. květen 2016

Na Labi opět začíná sezóna přívozů. Jen mezi ústeckými Neštěmicemi a Svádovem se loni svezlo zhruba 12.000 lidí. V provozu bude letos od Litoměřic po hranice s Německem šest přívozů. Například v Dolních Zálezlech na Ústecku se ale mění provozovatel.

Přívoz mezi Církvicemi a Dolními Zálezly na Ústecku bude od letošní sezóny provozovat nový dopravce. S lodní dopravou mezi oběma břehy řeky tam začínal Josef Třešňák, podle starosty Dolních Zálezel Miroslava Suchého z SNK-ED skončila spolupráce vzájemným rozchodem. Sám Třešňák vidí za ukončením spolupráce pomluvy: „Myslím si, že za námi stály vždy činy. Myslím si, že jsme všechny smlouvy splnili…“

I přes ukončení spolupráce bude přívoz mezi Zálezly a Církvicemi letos jezdit. Bude ho provozovat nová firma, říká Miroslav Suchý: „Bude provozovat přívoz od 21. května do 2. října, a to tak, že do konce června bude jezdit od 9:00 do 18:15každou sobotu a neděli, od července do srpna pak každý den.“

Od 1. května už opět jezdí oblíbený přívoz mezi Neštěmicemi a Svádovem na Ústecku. Jen za loňský rok využilo podle provozovatele tento přívoz zhruba 12.000 lidí.

V provozu je také přívoz mezi Povrly a Velkým Březnem na Ústecku, který jako jediný na dolním Labi převeze i automobily. Také letos se turisté svezou přívozy mezi Malými a Velkými Žernoseky, nebo mezi Píšťany a Lovosicemi.

autor: bach
Spustit audio