Problémy s předraženým nájemným se přesouvají z ubytoven do bytových domů

29. červen 2015

Několikanásobný nárůst počtu přihlášených osob i zvýšení ceny místních bytů eviduje obecní úřad v Obrnicích na Mostecku. Podle vedení obce byty zřejmě nakupují vlastníci ubytoven, kteří do Obrnic stěhují sociálně slabé. Je to pro ně výhodnější, než mít ubytovny, jejichž podmínky zpřísnila novela zákona o sociálním bydlení.

Obrnice na Mostecku už několik let kupují byty na svém území při exekučních dražbách. Obec tím chce zabránit spekulacím s byty a získat kontrolu nad tím, kdo bude byt užívat. Od počátku letošního roku se ale vše změnilo.

„Před tím probíhaly dražby téměř bez účasti dalších zájemců a i ceny byly zachovány na úrovni vyvolávacích cen. V letošním roce jsme na první tři dražby najednou měli protihráče, kteří nás samozřejmě přeplatili,“ popisuje starostka obce z ODS Drahomíra Miklošová.

Obec, ve které už teď je téměř polovina obyvatel sociálně slabých, se tak podle starostky bojí dalšího přílivů lidí z ubytoven.

„Ty obavy pramení z opatření kolem ubytoven. Máme strach, že se zvýšil zájem o byty, kam by se přestěhovávali tito lidé do bytů a de facto byznys s chudobou by pokračoval v jiné formě.“

Myšlena je novela zákona o sociálním bydlení. V čem omezuje majitele ubytoven a proč je pro ně výhodné stěhovat lidi z ubytoven do bytů?

Byznys s chudobou získává novou podobu

„Zákon se nyní řídí normativy státní sociální podpory. Součet toho všeho může dát mnohem méně peněz, než před tím. Proto se vyplatí jít do bytů, kde se to řídí dávkou státní sociální podpory. A v ten moment se může majitel bytu dostat na jinou částku, než na té ubytovně,“ vysvětluje Lucie Matějovicová, ředitelka obrnického Centra sociálních služeb.

Na sociálně slabé rodině, ubytované ve vlastním bytě, se tak dá vydělat mnohem víc, než podle nového zákona v bytě na ubytovně. Ceny prázdných bytů konkrétně na Mostecku jsou nejnižší v republice a je jich dostatek.

Mnohonásobně větší zájem o tyto byty v poslední době mi potvrdil zástupce Realitní komory České republiky v Ústeckém kraji Tomáš Březina, který má i vlastní zkušenost.

„Zhruba před třemi týdny jsem měl domluvenou schůzku s klientem, byl z Kladna, s tím, že ubytovnu v Kladně má a měl zájem koupit bytový dům, kde jsou vyčleněné bytové jednotky. Chtěl ten dům koupit jako celek a následně pronajímat byty sociálně slabším z lokality Kladno a okolí Prahy.“

Obrnice za poslední tři měsíce tohoto roku navíc evidují v porovnání s loňským jarem nárůst počtu přihlášených obyvatel.

„V loňském roce za období leden až červen k nám přišlo kolem 30 nových obyvatel a letos už je to skoro 70 obyvatel za stejné období,“ doplňuje starostka Drahomíra Miklošová.

Obrnice chtějí dál odkupovat byty v dražbách, proto zvýšily limit na cenu za jeden byt. Už teď je ale v obci několik prázdných domů v rukách soukromých majitelů. A ti mohou do bytů nastěhovat další sociálně slabé.

autoři: bach , Jan Beneš
Spustit audio