První uprchlíci přijedou do detenčního zařízení v Drahonicích. Místním se to nelíbí

Desítky uprchlíků začne tento týden svážet Správa uprchlických zařízení do nového detenčního zařízení v Drahonicích na Lounsku. Místní obyvatelé i vedení obce s tím ale nesouhlasí. Celkem má být v objektu bývalé věznice až 240 uprchlíků, půjde výhradně o muže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detenční zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku

Detenční zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku | Foto: Jan Beneš

„Slibovali, že tady nic nebude. Najednou rozhodli o nás bez nás a hotovo, “ neskrývá rozhořčení Jan Leco.

Jeho obavy nezmírnila ani prohlídka objektu bývalé věznice, který podle něj není dobře zabezpečený. Jan Laco proto podepsal petici odmítající zařízení pro uprchlíky na území obce. Zorganizovala ji obec Lubenec, pod kterou Drahonice patří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do detenčního zařízení v Drahonicích přijedou první uprchlíci. Místním se to nelíbí. Natáčel redaktor Jan Beneš

„Sešlo se nám asi 1200 podpisů. Myslím, že kdybychom ve sbírání podpisů pokračovali dál, tak by stále přibývali. Nesetkal jsem se s kladným názorem, že by tady ty uprchlíky někdo chtěl,“ doplňuje nezávislý starosta Lubence Jiří Chaloupecký.

S proměnou bývalé věznice na detenční zařízení pro uprchlíky nesouhlasí ani hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček z KSČM. Překvapilo ho, že se na přestavbu našly peníze:

„Ústecký kraj se vyjádřil jasně, jaký má názor na zřízení toho zařízení v Drahonicích. Překvapilo mě, že najednou na to peníze jsou. Když jsme se bavili o tom, že je nutné rozšířit vězeňskou kapacitu, protože jsou věznice v Ústeckém kraji přeplněné, tak jsem se dozvěděl, že nejsou peníze na to, aby se Drahonice obnovily. A najednou peníze jsou.“

OBRAZEM: Obyvatelé Drahonic si prohlédli zařízení pro uprchlíky. Nadále mají strach

Číst článek

Zařízení bude fungovat v režimu podobném jako bývalá věznice. Uprchlíci nebudou smět vycházet mimo areál. Hlídat je budou pracovníci bezpečnostní agentury a na pořádek vně objektu bude dohlížet policie.

„Nejsme uvnitř zařízení, to zabezpečuje Správa uprchlických zařízení prostřednictvím bezpečnostní agentury. Bude sem převeleno 95 policistů, kteří tady budou po celou dobu fungování zařízení a budou se střídat ve 24hodinováých směnách,“ popisuje náměstek ředitele služby cizinecké policie pro výkon Jan Kučera.

Detenční zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku | Foto: Jan Beneš

O deset mužů je posíleno také obvodní oddělení policie v nedalekých Podbořanech. Tamní starosta Radek Reindl z ODS ale trvá na tom, že se do této oblasti má přesunout celá pořádková jednotka.

„Požadujeme, aby pořádková jednotka po dobu existence detenčního zařízení sídlila přímo na území obce s rozšířenou působností tak, aby byla zajištěna bezpečnost našich občanů,“ říká Reindl.

Tato výzva zatím zůstává ze strany policie nevyslyšena. Z celkové kapacity zařízení, tedy z 240 lůžek, obsadí uprchlíci přibližně polovinu. Do Drahonic mají začít přijíždět tento týden.

Uprchlické tábory | Foto: Český rozhlas

Zařízení pro migranty (uprchlické tábory) | Foto: Český rozhlas

Jan Beneš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme