Prvoligový hokej v Ústí nad Labem zůstane. Zastupitelé schválili klubu zvláštní dotaci

12. leden 2017

Hokejový klub HC Slovan Ústí nad Labem může v klidu dohrát sezónu. Stejně tak druholigový fotbalový klub. Zastupitelé schválili zbytek dotace oběma klubům nad rámec „de minimis“, tedy tak zvané podpory malého rozsahu. Celkem tak hokej dostane 5 milionů a fotbal 4 miliony korun.

Část peněz už zastupitelé do klubů poslali koncem roku 2016. Kluby ale podle dotační smlouvy musejí veškeré činnosti provádět pouze na národní úrovni.

Větší problémy s penězi má hokejový klub. Pokud by město nenašlo způsob, jak peníze poslat, začal by za pár dní prodávat prvoligovou licenci. Podle dotačních podmínek nesmí hrát evropské soutěže, obchodovat s hráči nebo umožnit reklamu firmám ze zemí Evropské unie.

Sportovní ředitel Vladimír Evan k tomu řekl: „Věděli jsme o tom, proto jsme v současnosti jediný tým v 1. lize, který nemá žádného cizince. Evropské soutěže se nás netýkají, ty se týkají pouze extraligy.“

Nezařazený zastupitel David Daduč vnímá podmínky přísněji. Na jeho otázky odpověděl ekonomický jednatel hokejového klubu Jiří Zdvořáček: „Kontrolovat vlastnickou strukturu jiných klubů nebudeme, ani to nemůžeme dělat. A pokud bychom to zjistili, tak sezónu v žádném případě neukončíme. S hráči v České republice obchodovat budeme, ale neukončíme marketingové smlouvy s firmami, které v rámci Evropské unie obchodují, protože by to pro nás bylo likvidační.“

Fotbalisté v týmu cizince mají, podle vedení klubu to ničemu nevadí


Ani ředitel ústeckého fotbalového klubu Petr Heidenreich nevnímá zákazy tak přísně: „Ty podmínky mají spoustu nuancí. Cizinci ve fotbalovém klubu působí, jsou tam Slováci a máme i jednoho Bosňana, kterému končí smlouva a s největší pravděpodobností už v létě v Ústí nebude.“

Česká republika nemá zkušenosti s případným porušováním evropského pravidla „de minimis“. Město podle náměstka primátorky Jiřího Madara z UFO zvolilo nejméně riskantní možnost, jak dát klubům víc peněz.

„Zatím nebyla v České republice žádná kontrola, musíme eventuálně počkat na Evropskou komisi, až nás někdo udá,“ konstatoval Madar. Ústí nad Labem chtělo i větší kontrolu v hokejovém klubu ‒ návrh na koupi desetiprocentního podílu nakonec Jiří Madar stáhl.

Naopak opoziční ČSSD navrhla podíl koupit a zavázat klub, aby změnil smlouvu společníků tak, aby nemohl hokejovou licenci prodat. Neúspěšně. Proto ekonomický jednatel hokejového klubu Jiří Zdvořáček přislíbil, že společníci budou hledat jiný způsob, jak městu zajistit kontrolu nad prvoligovou licencí. Město také bude mít svého zástupce v dozorčí radě.

autor: hau
Spustit audio