Řadu zajímavostí nabízí jedna z budov teplického gymnázia - průvodci jsou sami studenti

20. srpen 2015

Tepličtí studenti vám do konce prázdnin ukážou zajímavosti tamního gymnázia. Jedna z jeho budov byla totiž původně klášterem boromejek. Její součástí je vzácná beuronská kaple a sklepení. A právě tam jsme se studentem školy Michaelem Novákem v roli průvodce zamířili nejdřív.

„Samozřejmě byly tady sklady uhlí, lůžkovin i třeba zeleniny. Pod zemí bylo vlhko, docela zima, takže ty potraviny tady vydržely. Jak je asi slyšet i na nahrávce, tak je tady docela dobrá ozvěna,“ popisuje Michael Novák.

Jedna ze zastávek prohlídky je v místnosti s pecí. „Zespoda se přihazovalo uhlí, o patro výš se mohly péct bochníky chleba a pak samozřejmě komíny rozváděly teplo po celé budově. Teď už jsou pec i topný systém samozřejmě nepoužitelné,“ vysvětluje Novák.

V kapli vysvětlil, že nese jméno podle stylu výzdoby. „Začalo to vše v Beuronu, kde Peter Lenz připravil šablony, jak to umění kreslit. Jeho mniši ho šířili, dostali se i k nám do Čech. Nejstarší památkou tu byly Emauzy, ale ty byly za války vybombardované. Tím pádem se nejstarší památkou stala právě Beuronská kaple, která je z roku 1865 a přímo ta výmalba je z roku 1888. Ti, kdo se o ni starají, jsou samotní studenti gymnázia.“

V Beuronské kapli je výstava k 600. výročí upálení Mistra Jana Husa

V současnosti většinu malby zakrývá lešení. To zřejmě návštěvníky příliš nepotěší, má to ale svůj důvod.

„My se tu výmalbu snažíme opravit, protože tu za komunismu i za války proběhla řada úprav. Byla tu školní jídelna, školní dílna, takže ta výmalba se ničila, byla tam instalována elektřina, zmizela opuková podlaha, i vitrážová okna byla vybita. Takže my se snažíme to postupně opravit,“ konstatuje Novák.

Místo, kde malíř obrátil šablonu a lístky směřují nahoru místo dolů

S tím, jak malby v kapli vypadá a co je na ní zajímavého ale ochotně návštěvníky seznámí: „Kdybychom byli před oltářem, který už tu není, tak přímo nad námi na stropě je vidět Duch Svatý v podobě holubice. Nebo je tu místo, kde byl malíř tak "šikovný", že zřejmě obrátil šablonu. Takže lístky, které mají jít směrem dolů, tak jdou nahoru.“

V kapli pořádají studenti různé kulturní akce. Teď je tam třeba výstava věnovaná 600. výročí upálení Mistra Jana Husa. Komentované prohlídky jsou do konce prázdnin každý den odpoledne - kromě pondělí. Projít si můžete i přilehlý biopark.

autor: hau
Spustit audio