Ředitele Kulturního střediska Emila Vraspíra hájí ústecký magistrát

1. únor 2012

Iniciativa "Stop tunelům" zpochybnila výběrové řízení na ředitele Kulturního střediska města Ústí nad Labem. Emil Vraspír tuto funkci zastává od loňského dubna. Iniciativa žádá jeho odvolání. Za ředitele se postavil náměstek primátora Jan Řeřicha, který byl také předsedou výběrové komise.

Hlavním argumentem iniciativy je průběh výběrového řízení. Podle Jana Kvapila bylo zmanipulované: „Podařilo se nám zjistit že vítězná koncepce rozvoje Kulturního střediska byla z devadesáti procent opsaná a i to co nebylo opsané, ta zhruba půlstránka, je dle našeho názoru více než slabá.“

Inspiraci u jiných měst už dříve Emil Vraspír přiznal. Náměstkovi primátora a předsedovi komise, která ředitele vybírala, Janu Řeřichovi, kopírování nevadí: „To si myslím že je zcela běžné, protože například náš komunitní plán péče je kopírován ve většině měst.“

Vraspír prý komisi svou koncepci dobře vysvětlil. Například Janu Řeřichovi se líbila myšlenka propojení s jinými kulturními organizacemi města a doufá, že ji Emil Vraspír uplatní i v praxi.

„Mě třeba vždycky velmi zlobilo že takzvané velké divadlo naše se příliš nepodílí na tom veřejném životě ve městě. Když je nějaká velká městská akce, nikdy jsme tam neviděli herce z divadla, neviděli jsme tam orchestr... Myslím si že takovéhle věci by se měly změnit a právě to slovní představení pana Vraspíra na tom výběrovém řízení postihovalo všechny tady ty věci. Možná to bylo dáno i tím, že on se v té kultuře pohybuje už poměrně dlouho, zná spoustu lidí a to je možná i důvod proč proti němu vzniká nějaká nevraživost. Protože můj dojem je že začíná šlapat na některá kuří oka, jak se říká.“ obhajuje výběr Vraspíra Řeřicha.

Konkrétně dává Řeřicha výzvu k odvolání Vraspíra do souvislosti s ukončením nájmu klubu Cirkus. K tomu došlo podle Emila Vraspíra poté, co vyčerpal všechny možnosti dohod na zaplacení dlužného nájemného.

Jana Komínová z iniciativy Stop tunelům ale jakoukoliv souvislost s výzvou k odvolání Emila Vraspíra a ukončení nájmu klubu Cirkus odmítá.

Nahlédneme-li do koncepce, kterou Emil Vraspír předložil, pak se mu z ní podařilo splnit zatím jediné - přestěhování kanceláří z Národního do Kulturního domu. Sliboval snížení počtu zaměstnanců - k tomu zatím od loňského dubna nedošlo. Vraspír navrhoval i přeměnu příspěvkové organizace na městskou společnost s ručením omezením. Nebyl by pak už při odměňování dobrých pracovníků svázaný tabulkami.

Taková změna je ale podle Jana Řeřichy ještě ve hvězdách: „V tuto chvíli neběží žádná debata o transformaci na společnost s ručením omezeným. Nicméně do budoucna to vyloučit určitě nemůžeme.“

Radní se mají sejít 9. února - není ještě jasné, zda se výzvou k odvolání ředitele Kulturního střediska Emila Vraspíra budou zabývat.

autor: hau
Spustit audio