Rekonstrukci bitvy z roku 1757 vidělo u Lipnice na Českokamenicku patnáct set lidí

22. červenec 2012

Byly to krvavé boje mezi rakouskými a pruskými vojáky. Zemřelo jich tehdy na sedm set.

Do Lipnice u České Kamenice se v sobotu přišlo podívat na patnáct set na lidí. Před samotnou ukázkou bitvy z roku 1757 mohli návštěvníci zajít i do vojenského ležení.

„Doufám, že nepadnu moc brzo,“ dělal si legraci Zdeněk Kadlec v uniformě rakouského vojáka. „Záleží to na tom, jak mi bude střílet puška a kolik budu mít patron. Při bitvě je totiž sice daná kostra událostí, které se držíme, ale jinak záleží spíš na šikovnosti velitelů,“ vysvětlil.

Před 255 lety utíkala přes Českokamenicko od prohrané bitvy u Kolína pruští vojáci a měli s sebou vozy s proviantem. Nevyhnuli se nástrahám neznámého terénu. „Většinu vozů utopili a o proviant přišli. Když se vrátili zpět místní lidé ze Studeného a Lipnice, vozy jim rozebrali,“ popisuje předsedkyně Občanského sdružení pod Studencem Jitka Tůmová.

Přestože se nejednalo o významnou bitvu, po jejím skončení zůstalo po okolí ležet na sedm set mrtvých. Ty pak místní obyvatelé pohřbili do společných hrobů.

Pokud byste se po stopách rakousko - pruské bitvy chtěli vypravit, v okolí Lipnice a Studeného najdete řadu pomníčků, které ji připomínají.

autor: hau
Spustit audio