Robot řízený umělou inteligencí METILA se představil v Ústí nad Labem

23. květen 2017

V Ústí nad Labem se 18. května představil robot NAO řízený prostřednictvím internetu umělou inteligencí METILA. Je to jeden ze čtyř exemplářů u nás. Zhruba 40 centimetrů vysoký robot vypadá jako hračka. V ústeckém Hraničáři uvedl cyklus přednášek místní univerzity a přivítal moderátora.

„Umělá inteligence je výpočtový algoritmus a její podoba se přizpůsobuje účelu,“ říká investor a vývojář METILY Gustav Mistrík a pokračuje: „Pokud chci, aby mi umělá inteligence nahradila milého pejska, bude vypadat třeba jako NAO. Málokdo ale už ví, že pokud letíte na dovolenou, tak 90 % letu řídí letadlo robot.“

Až se podle něj roboti naučí rozeznávat na pozadí zvuků a šumů přenos informace, dá se očekávat ve vývoji umělé inteligence skokový vývoj kupředu.

Pro vývoj umělé inteligence platí zákony robotiky, definované Isaacem Asimovem. Dva další doplnili bulharští vědci a zní: „Robot se vždy musí prokazovat jako robot“ a „Robot musí vědět, že je robot“.

„Je totiž možné, že za několik let nerozpoznáte robotického a živého pochůzkáře. A pokud se mu v sebeobraně rozhodnete ustřelit mu hlavu, je dobré vědět, jestli to děláte robotovi, nebo člověku,“ dodává Mistrík.

I umělá inteligence se musí učit – kdo chce vývojářům pomoci, může se přihlásit do projektu „vychovarobota.cz“.

autor: hau
Spustit audio