Rok 2014 byl na silnicích v Ústeckém kraji tragický - při dopravních nehodách zemřelo 57 lidí

20. leden 2015

Na silnicích V Ústeckém kraji zemřelo za celý loňský rok při dopravních nehodách 57 lidí. Oproti roku 2013 je to nárůst o devět úmrtí. Počet dopravních nehod přitom klesl.

V Ústeckém kraji byla situace nejhorší na Lounsku a Chomutovsku. Loni tam na silnicích zemřelo 30 lidí. Problematická není jen nedostavěná dálnice D8, ale na Chomutovsku a Lounsku také chybějící kvalitní silnice R7 a R6.

Rizikovou skupinou jsou nezkušení řidiči, říká vedoucí ústecké krajské dopravní policie Jiří Ušák: „Nejčastější příčinou jsou čelní střety a způsob jízdy. Poměrně často shledáváme vysokou nehodovost u mladých účastníků – u řidičů do 30 let věku, nebo do tří let praxe, kdy sebevědomí a touha předvést se vítězí nad zdravým rozumem.“

Hned po tragických nehodách na Lounsku začala v okrese operovat speciálně upravená policejní Octavie. Podobný trend se chystá i letos, ale ve větším měřítku. Vedle standardních kontrol budou od jara postupně v jednotlivých okresech kraje operovat všechna rychlá auta s radary a kamerami.

„Přijede sedm aut do jednoho okresu, tam se budou dva dny pohybovat… Nebudeme se snažit demonstrovat sílu, ale spíš v některých situacích ten provoz zklidnit,“ říká Jiří Ušák.

Policisté chystají samozřejmě i na tento rok dopravně bezpečnostní akce. Zaměřovat se budou například na alkohol, používání pásů, ale také například na dobré osvětlení vozu.

autor: bach
Spustit audio