Romové v Žatci demonstrují za spravedlivé vyšetření smrti jednoho z nich

27. říjen 2016

V Žatci se koná pietní shromáždění a demontrace Romů za spravedlivé vyšetření smrti jednoho z nich. 18. října po incidentu v jedné žatecké restauraci zemřel 26letý muž. Podle prvotních závěrů pitvy bez cizího zavinění. Tomu ale rodina nevěří.

Na náměstí se 27. října sešlo zhruba 400 lidí. Demonstrace probíhá v pietní atmosféře, promluvil na ní pořadatel Jan Čonka, evengelický farář Mikuláš Vymětal se s přítomnými pomodlil, účastníci pak zapálili svíčky a drželi minutu ticha.

Jan Čonka celý incident označil za rasistickou vraždu, protože, i pokud byl muž pod vlivem drog, nestalo se nic jiného, než že přišel Rom do restaurace a hosté ho zbili tak, až zemřel. To ale první závěry pitvy vylučují.

Restaurace, kde 18.10. došlo k incidentu, po kterém zemřel mladý muž

Podle návštěvníků a majitele restaurace kolem 19. hodiny muž přišel a obtěžoval ženy u stolu. Začala honička kolem stolu, dva muži šli ženám na pomoc, přetahovali se s ním, chtěli ho vytlačit, což se nepovedlo. Povalili ho na zem, a protože měl sílu, drželi mu ruce a nohy. To ostatně prý potvrdil i kamerový záznam z restaurace.

Poté, co na místo přijeli strážníci, začal muž kolabovat, a i přes pokus o záchranu a příjezd záchranné služby nakonec zemřel. Této verzi ale rozhodně nevěří rodina mrtvého, ani někteří pořadatelé pietní akce. Žádají policii, aby všechno důkladně vyšetřila, a aby nikomu nenadržovala.

Proč vlastně muž zemřel a co se v restauraci stalo bude jasné až za několik týdnů, po laboratorních testech a výsleších svědků. Policie se také musí zabývat výhružkami majiteli restaurace, které ho označují za vraha a slibují mu pomstu. Ty se objevují jak na sociálních sítích, tak přímo napsané na jeho restauraci.

autor: hau
Spustit audio