Roudničtí chtějí zpět zašlou vinařskou slávu. Založili proto vinohrad v centru města

13. červen 2016

Na veškerých svazích otočených na jih poroste vinná réva. Tak znělo nařízení Karla IV., který se výrazně zasadil o rozmach vinohradnictví v českých zemích. Vínu se v jeho době dařilo i v okolí gotického hradu pražských biskupů v centru Roudnice nad Labem. Roudničtí teď chtějí vinařský věhlas města vzkřísit.

Na vinohradě v centru města vysázeli zaměstnanci Lobkowického vinařství 611 rostlinek vinné révy. „Jde o odrůdu Rubinet, sázeli jsme ji v polovině dubna,“ doplňuje vinařka Hana Líbalová.

Vinaři se rozhodli vinici vysázet tak, jak by ji vysázeli v době Karla IV. „Bude vedena „na hlavu“, tzn. bude velmi nízké vedení, ke každé té révě ještě přijde středový kůl, okolo kterého se bude pnout. Nebude tu tedy, na rozdíl od současných vinic, žádný kov, protože k zámku kov nepatří,“ dodává Líbalová.

Odrůda navíc byla vybrána tak, aby z ní byla i radost na pohled. „Na jaře bude mít pěkné světle zelené lístečky, které budou později tmavě zelené. A na podzim se bude barvit do nachova až do fialova, takže na ně bude z Mírového náměstí pěkný pohled,“ věří Hana Líbalová.

Na víno z tohoto vinohradu si ale lidé budou ještě muset minimálně tři roky počkat.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio