Rozsudek v případě vraždy Romana Housky možná padne do pátku

Ústecký krajský soud dnes vyslechl první svědky v případu vraždy podnikatele a bývalého sociálního demokrata Romana Housky. Obžalovaným je 37letý bývalý voják. Ten stále trvá na tom, že se s Houskou setkal před jeho domem náhodou a střílet začal po vzájemné potyčce. Advokáti poškozených ovšem tvrdí, že Houskova smrt je dílem nájemného vraha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Když nebude nutné další dokazování, chce soudce Jiří Bednář vynést rozsudek na konci týdne.

„Pokud se všichni znalci a svědci dostaví v termínu, na který budou předvoláni, tak bych rád do pátku to hlavní líčení skončil, nicméně s ohledem na nejasnosti, které tady jsou, je samozřejmě možné, že se objeví nové okolnosti, nové skutečnosti a bude zapotřebí dokazování doplnit,“ dodal.

Dnešní líčení začalo o půl deváté. Houskův soused Pavel Polák dosvědčil, že v době vraždy slyšel tři až čtyři výstřely. Myslel si prý, že Houska odpaluje rachejtle. Venku ale Polák podle svých slov nikoho a nic neviděl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ústecký soud projednává vraždu Romana Housky. Jednání sleduje i reportér Jan Beneš

Polákova manželka zase údajně zaslechla třaskavý zvuk. Až po čase jim prý došlo, že se mohlo jednat o paralyzér, kterým pachatel oběť znehybnil.

Po sedmé hodině večer u Polákových zazvonila Houskova partnerka, exhejtmanka Jana Vaňhová z ČSSD spolu s dorazila s tehdejším náměstkem chomutovského primátora Martinem Kloudou, který ji přivezl z jednání městské rady v Chomutově. Sousedům prý Vaňhová řekla, že u ní v garáži něco leží. Klouda pak zavolal policii.

Soud vyslechl také stavebního podnikatele Vlastimila Rindoše, který Houskovo tělo objevil jako první, když za ním přijel na smluvenou schůzku. "Přijel jsem do té ulice a viděl jsem tělo pod plachtou. Zpanikařil jsem. Volal jsem mu, nezvedal. Pak jsem volal jeho družce, paní Vaňhové, ta to také nezvedala. Tak jsem volal kolegovi a ten mi řekl, že spolu sedí na radě města Chomutova,“ popsal.

Jana Vaňhová by měla vypovídat ve středu, stejně jako soudní znalci. Soud dnes také konstatoval, že znalci nemohli otisky prstů ani DNA na paralyzéru z místa činu jednoznačně přiřadit obžalovanému muži.

Muži hrozí až 20 let za mřížemi

Obviněný podle obžaloby zabil Romana Housku loni 18. listopadu kolem šesté hodiny večer, a to čtyřmi výstřely z bezprostřední blízkosti poté, co ho znehybnil paralyzérem. Pak se údajně vydal do Houskova domu, kde se prý nic neztratilo.

Muž, kterému hrozí v případě uznání viny až 20 let vězení, odmítl u soudu vypovídat. Soudce jen přečetl jeho předchozí výpovědi, ve kterých tvrdil, že se s Houskou setkal náhodou a střílel po vzájemné rozepři.

Dům, kde bydlel Roman Houska | Foto: Jan Beneš

Verzi náhodného setkání ovšem zpochybnila policejní rekonstrukce. Pozůstalí po Houskovi jsou přesvědčeni, že obviněný byl na vraždu někým najat a že policisté případ řádně neprošetřili.

„Tvrdím, že naservírován byl koncový článek organizované skupiny nájemných vrahů. Dokonce bych řekla, že i některé takové indicie vyplývají z žaloby, nicméně ti lidé nebyli vůbec ani vyslechnuti v postavení svědků,“ uvedla na začátku soudního jednání Marie Benešová, která zastupuje Vaňhovou.

Státní zástupce Vladimír Jan ovšem s podobným tvrzením nesouhlasí: „Podle mého názoru nebylo provedeným šetřením nic z toho, co naznačují zmocněnci poškozených, prokázáno.“

Jan Bachorík, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme