Rumburskou nemocnici chce za 1 korunu od města převzít Ústecký kraj

26. duben 2017

Ústecký kraj chce převzít Lužickou nemocnici v Rumburku za 1 korunu. Ztrátové zdravotnické zařízení patří městu, které hledá strategického partnera. Lužická nemocnice by mohla přejít pod Krajskou zdravotní a.s., která sdružuje 5 nemocnic v celém kraji. O budoucnosti nemocnice teď musí rozhodnout rumburští zastupitelé.

Lužická nemocnice v Rumburku je zhruba 14 milionů ve ztrátě, proto hledá strategického partnera. Ve hře je možnost, že by se stala součástí Krajské zdravotní, která sdružuje pět nemocnic v kraji.

Jednali jsme na krajském úřadě s vedením Lužické nemocnice a s vedením města Rumburku. Jsme si vědomi toho, že je Lužická nemocnice důležitým zdravotnickým zařízením v rámci Šluknovského výběžku,“ říká hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM. Ústecký kraj tak udělal městu, kterému zdravotní zařízení patří, nabídku.

„Nabídli jsme městu Rumburk, že by ji Krajský zdravotní převzala – ovšem s tím, že by ji město předalo Krajské zdravotní za korunu,“ upřesňuje hejtman.

Rumburská nemocnice

Kdyby krajská zdravotní nemocnici převzala, je okamžitě připravená do ni investovat 15 milionů korun, a do roka dalších 80.

„Nesmíme si dovolit jen tak šmahem ruky dovolit převést nemocnici za jednu korunu, když nominální hodnota akcií je 25 milionů korun. Nechci ani sebe ani kolegy dostat do tepláků,“ vysvětluje starosta Rumburku Jaroslav Sykáček z ČSSD.

„Do konce týdne by mohla být vybrána znalecká kancelář, která provede ohodnocení společnosti, abychom věděli, jakou ty akcie mají hodnotu. Jak to budeme vědět, tak s tím půjdeme do zastupitelstva,“ dodává Sykáček.

Čtěte také

„Proces ocenění společnosti je mezi měsícem a šesti týdny, reálný termín je červenec,“ upřesňuje předseda představenstva Lužické nemocnice Karel Schäfer.

Zastupitelé se mají v Rumburku sejít v červnu, kvůli nemocnici ale chce starosta svolat zastupitele k mimořádnému jednání. „Jakmile budeme mít výsledek, o kterém budeme moci jednat, tak to zastupitelstvo svoláme. To je tak zásadní věc, že budou zastupitelé zcela jistě schopni přijít,“ říká Sykáček.

Krajská zdravotní by přitom nemusela být jediným hráčem ve hře o záchranu městské nemocnice. „Nejednali jsme ještě se žádným zájemcem, ale eviduji, že ten zájem tady je,“ dodává Sykáček.

Lužická nemocnice se dostala do ztráty kvůli neuhrazeným výkonům od zdravotních pojišťoven. O peníze se teď chce soudit, jednu žalobu už město na pojišťovnu podalo.

autor: dap
Spustit audio