Rvačka v Rumburku: jedna podmínka, další jednání v květnu

9. říjen 2012

Sedm měsíců s dvacetiměsíční podmínkou – to je pravomocný trest pro Michala Ference, se kterým dnes (9.10.) odešel od Okresního soudu v Děčíně. Ostatních šest obžalovaných útočníků loňské hromadné bitky v Rumburku pozve soudkyně na 21. květen příštího roku.

Soud bude zřejmě případ projednávat po částech. „Předvolání se podařilo doručit jen třem ze sedmi obžalovaných a pěti z deseti svědků,“ upřesnila soudkyně Iva Najbrtová a dodala: „Příště jim obsílky zřejmě nechám doručit policií.“

Michal Ferenc byl odsouzen k podmínce za výtržnictví a poškozování cizí věci. „Přiznal se, lituje toho a má čistý trestní rejstřík. Jak vyplývá ze spisu, byl natolik opilý, že si pamatuje jen to, že rozkopali dveře a že se do toho útoku zapojil. Ale spíš se nechal nést davem,“ odůvodnila Najbrtová.

Ze zbývajících šesti mladíků jsou tři obžalovaní mimo jiné i z ublížení na zdraví s rasovým podtextem. Za to jim hrozí až pětileté vězení, mladistvým poloviční trest. První volný termín pro další projednávání má soudkyně až 21. května příštího roku. Jedná za zavřenými dveřmi, protože mezi obžalovanými je i několik mladistvých.

Loni nad ránem 21. srpna jim jeden mladistvý přišel na diskotéku v Rumburku s tím, že ho napadla skupina mladíků. Jeho romští kamarádi se vypravili za pomstou. Útočníků byla přesila a použili i kameny nebo teleskopické obušky. „Někteří ale zůstali opodál a přímo se toho útoku nezúčastnili, proto jim nebylo sděleno obvinění,“ uvedl státní zástupce Miroslav Martynek. Dva napadení byli pak v pracovní neschopnosti.

Rvačka následně vyvolala vlnu protiruských demonstrací a pochodů. První byl pár dní po ní v Rumburku. Sešlo se zhruba patnáct set lidí, někteří se pokoušeli vyprovokovat incidenty s Romy. Podobné akce se pak až do zimy konaly i na dalších místech Šluknovského výběžku, například ve Varnsdorfu.

autor: hau
Spustit audio