S novým jízdním řádem se v Ústeckém kraji rozšíří integrovaná doprava. Některé jízdenky podraží

1. prosinec 2016

11. prosince začnou v Ústeckém kraji platit nové jízdní řády. Na většině železničních tratí se cestující s velkými změnami nesetkají. Novinky ale čekají na lidi, kteří cestují po Děčínsku. S novým jízdním řádem se také zvýší cena obyčejného jízdného u Českých drah i u jízdenek integrované dopravy Ústeckého kraje.

Jízdné na vzdálenosti přesahující 120 kilometrů se u drah zvýší o čtyři koruny. U kratších jízd do 120 kilometrů se cena jízdenky zvýší o korunu. Stejně vzroste také jízdné v některých pásmech krajské dopravy.

Největší změny na železnici pocítí zejména cestující na Děčínsku. Od 11. prosince by jim měli například lépe navazovat následné vlaky na rychlíky Praha ‒ Děčín. Lepší cestování by měli mít lidé ze Šluknovského výběžku také na Českolipsko.

Společně s novým jízdním řádem budou moci lidé na lince Most ‒ Plzeň využívat dva různé dopravce. Vedle Českých drah bude rychlíky provozovat také GW Train Regio.

České dráhy se ale s novým dopravcem nedohodly na vzájemném uznávání jízdenek.

„Neexistuje platná legislativa, která by upravovala vzájemné uznávání jízdních dokladů. Dosavadní snahy narazily na právní překážky a na neexistenci clearingového centra,“ vysvětlila důvody Radka Pistoriusová z Českých drah. Soukromý dopravce GW Train Regio nechtěl vyjednávání s Českými drahami komentovat.

Částečným řešením může byt pro cestující na území Ústeckého kraje cestování na krajskou integrovanou jízdenku. Tu uznávají České dráhy i GW Train Regio.

S novým jízdním řádem se také rozšíří v kraji integrovaná doprava. „Největší provoz MHD, který se nám povedlo připojit a kde začne platit tarif integrované dopravy je MHD v Chomutově a Jirkově,“ doplňuje Jakub Jeřábek z ústeckého krajského úřadu s tím, že se k integraci připojí i MHD ve Varnsdorfu na Děčínsku.

Jednodušší cestování by měli mít také lidé z Podřipska. Kraj se totiž dohodl na uznávání jízdenek s pražskou integrovanou dopravou. Během turistické sezóny se také chystají speciální cyklovlaky nebo nová lodní linka z Ústí do Děčína.

autor: bach
Spustit audio