S opravou silnic poničených při stavbě D8 pomůže stát. Práce na tahu Ústí–Lovosice začnou v dubnu

10. březen 2017

Stát pomůže obcím v Českém středohoří s opravou silnic poničených kvůli výstavbě dálnice D8. Na jednání se starosty to uvedl ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok. Prackovice na Litoměřicku pak mají mít brzy funkční i čističku odpadních vod.

Podle nezávislé starostky Prackovic nad Labem Andrey Svobodové Křešové poničily čističku spodní vody. Ty má podle ní na svědomí poslední úsek dálnice D8.

„Pan ministr dopravy i ministr životního prostředí si uvědomují, že jde o stav ohrožující životní prostředí. My vypouštíme splašky přímo do řeky Labe, to se musí řešit okamžitě a pan ministr nám v tom jde velmi naproti,“ konstatuje prackovická starostka.

Odhady nákladů na opravu čističky dosahují až 12 milionů korun. Další peníze půjdou také do opravy silnic poničených během výstavby dálnice v Českém středohoří. „Udělali jsme analýzu, jak tu vypadala situace před stavbou a po stavbě a všechny ty věci ŘSD opraví,“ vysvětluje ministr za hnutí ANO Dan Ťok.

Peníze na opravy má dostat vedle ŘSD i Ústecký kraj. „Pokud by tady byly nějaké křiklavé případy, že se nadivoko objížděla ta dálnice i těžkými stroji a je tam nějaké poničení, tak jsem připraven ze Státního fondu dopravní infrastruktury dát nějakou speciální dotaci,“ dodal Ťok.

Už v dubnu by měli silničáři začít s opravami

Nezávislý starosta Velemína na Litoměřicku Petr Křivánek doufá, že silničáři do dvou let opraví silnici z Velemína do Řehlovic. Ta sloužila během výstavby D8 mnohým řidičům jako zkratka mezi Ústím a Lovosicemi. Už letos pak má ŘSD opravit dvě silnice, které sloužily jako objízdné trasy chybějícího úseku D8 v Českém středohoří. Silničáři nastoupí od dubna na úsek mezi Malými Žernoseky a Lovosicemi na Litoměřicku.

„Tento úsek budeme realizovat zhruba tři měsíce. Práce začnou na začátku dubna, takže předpokládáme, že ho dokončíme, za standardních podmínek, do konce června,“ říká Martin Vidímský z ŘSD.

Od srpna se pak bude opravovat také silnice I/8 z Lovosic na Teplice. Tu pak chce stát předat do správy kraji. Komunistický náměstek hejtmana Jaroslav Komínek má ale k těmto plánům výhrady: „Historicky kraje dostaly tehdy silnice II. a III. třídy ve stavu, v jakém byly. Pokud bychom do svého majetku přijímali další komunikace, určitě bychom chtěli, aby byly ve stavu ‚jedna‘, to znamená plně funkční, do kterých bychom nemuseli v nejbližších letech investovat.“

Starostové kolem silnice I/8 ale chtějí snížení její kategorie a osazení značkami zakazující jízdu těžkého tranzitu.

autor: bach
Spustit audio