Saská pevnost Königstein nabízí českým turistům atraktivní program v češtině

22. září 2017

Pevnost Königstein v Sasku je atraktivním tipem na výlet za historií. Leží zhruba 15 kilometrů od českých hranic na levém břehu řeky Labe. Na skalní plošině, kde se pevnost nachází, najdete třeba nejstarší dochovaná německá kasárna nebo nejhlubší studnu v Sasku. Málokdo ví, že první zmínky o Königsteinu pochází z dob vlády Přemyslovců.

„Pevnost Königstein patřila ve středověku poměrně dlouhý čas k českému království, a myslím si, že je součástí důležité kapitoly českých a českoněmeckých dějin. To je podle mě jeden z hlavních důvodů, proč k nám jezdí čeští návštěvníci. Tuto ranou historii pevnosti, která spadala pod vládu krále z rodu Přemyslovců – Václava I., koneckonců představuje naše stálá expozice,“ přibližuje lákadlo na české turisty místní historik Markus Bitterlich.

Češi ostatně Königstein už několik let hojně navštěvují, říká zaměstnankyně pevnosti Simone Hirsch: „Evidujeme velmi mnoho českých návštěvníků. Myslím, že tvoří 20 až 25 % zahraničních turistů, to znamená opravdu velkou část.

V pevnosti najdete několik výstav včetně multimediálních exponátů – vše je tu v češtině, včetně audioprůvodce: „Čeští návštěvníci jsou pro nás velmi důležití, proto máme na Königsteinu veškeré texty i v češtině. Myslíme samozřejmě i na děti, je tu pro ně spousta interaktivních exponátů s hrami, díky kterým je dětem zdejší historie prezentovaná zábavnou formou.

Saská pevnost Königstein nabízí českým turistům atraktivní program v češtině

Königstein je oblíbeným výletním místem nejen Čechů a Němců. Lze tu potkat například turisty ze Slovenska.

„Jsme tu s manželkou poprvé. Přijeli jsme se sem podívat s našimi přáteli z Teplic. Líbí se mi tu, ale před chvílí jsme sem teprve přišli, tak se rozkoukáváme. Minulý rok jsme byli v Děčíně a v Hřensku, tak jsme si slíbili, že letos vyrazíme na Königstein, tak jsme si to splnili,“ říká Pavel Janura ze slovenské Žiliny.

Na Königstein míří také lidé z celého Německa, jako paní Maria ze spolkové republiky Thüringen: „Máme to tady rádi, jezdíme sem i přes větší vzdálenost poměrně často. I když teď už jsme tady skoro rok nebyli.“

Co všechno je teď možné na Königsteinu navštívit, vypočítává Simone Hirsch: „Königstein nabízí stálou expozici o historii pevnosti, která je přístupná celoročně. Pak tu máme speciální výstavy, které se každou sezónu mění. Letos je to téma „historie čínského města Danjing“. Exponáty nám zapůjčilo tamní muzeum a my zase na oplátku v rámci naší spolupráce zapůjčili naše exponáty tam. Pak je tu celoročně otevřená umělecká galerie, a vždy v letní sezóně otevřený místní kostel a malé muzeum historického oblečení. A také tu máme sklepy, ale ty nejsou volně přístupné, pouze s průvodcem.“

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio